• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Fifa vägrar svara på frågor vad de anser om damfotbollen i Qatar.

Fifa och Qatars fotbollsförbund vägrar svara på frågor om damfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

När Qatar sökte VM 2022 argumenterade de för att ett mästerskap i landet skulle göra så att damfotbollen i landet lyftes.

Nu, tolv år senare har de varken ett ”riktigt” landslag eller liga för damer.

Hur Fifa och Qatars fotbollsförbund ser på det?

Det får vi inte veta – då båda organisationerna vägrar svara på frågor.

Samma år som Qatar tilldelades VM, bildades för första gången ett damlandslag.

Men, som SVT Sport i ett samarbete med NRK, DR och ARD, kunde visa i går har damlandslaget mer eller mindre försvunnit sedan dess – och de har inte spelat en enda officiell tävlingslandskamp på åtta år.

Qatars fotbollsförbund: ”Inte vårt ansvar”

Inte heller har de, trots löftena i samband med VM-ansökan, någon annan damfotboll att prata om. Deras ”liga” spelas exempelvis bara under en månad, där sex lag spelar fem matcher var i 2x35 minter.

SVT har, tillsammans med NRK, DR och ARD varit i kontakt med Qatars fotbollsförbund för att ställa frågor om detta. De har dock svarat att det inte är deras ansvar att svara på frågorna, och hänvisat vidare till Qatars damidrottskommitté.

Fifa: Alla ska ha damfotbolls-strategier

Där fick vi en intervju bokad med deras ordförande, men veckan innan vi skulle resa till Qatar bad de att få frågorna skickade till sig i förväg. Och bara en dag efter att vi skickade frågorna avbokade de intervjun.

Inte heller det internationella fotbollsförbundet (Fifa), som i organisationens damfotbollsstrategi skriver att alla deras medlemsländer år 2022 ska ha ”väl utarbetade strategier för damfotboll”, vill svara på frågor.

Inga svar från Fifa

Vi var i kontakt med Fifa för närmare tre månader sedan och ställde då åtta frågor som gällde damfotbollen i Qatar, samt Fifas ord om att alla länder år 2022 ska har ”väl utarbetade strategier för damfotboll”.

De lovade då att de skulle återkomma så snart som möjligt. Men inga svar på frågorna har kommit, trots upprepade påminnelser.

SE SVT:S REPORTAGE OM DAMLANDSLAGET I QATAR:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Frågorna som Fifa vägrat svara på

  • Anser Fifa att Qatar har lyckats lyfta damfotbollen?
  • Hur skulle Fifa beskriva situationen för damfotboll i Qatar?
  • Har Fifa gjort något för att säkerställa att arrangörerna i Qatar har levt upp till de löften som de givit kring damfotbollen sedan de tilldelades arrangemanget av årets herr-VM?
  • Sedan det första officiella dam-VM:et 1991 har samtliga arrangörer av herr-VM även haft ett damlandslag – fram tills nu. Vad anser Fifa om det?
  • Anser Fifa att det borde vara ett krav att en arrangör av ett VM borde ha både ett dam- och herrlandslag?
  • Har Fifa nått målsättningen att alla medlemsländer år 2022 ska ha en ”väl utarbetad strategi för damfotboll?”
  • Hur många medlemsländer har ”väl utarbetade strategier för damfotboll?”
  • Anser Fifa att Qatar har en ”väl utarbetad strategi” för damfotboll?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.