Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Qatars tidigare förbundskapten Monika Staab: ”Det är en skam”

Qatars tidigare förbundskapten Monika Staab: ”Det är en skam”

Uppdaterad
Publicerad

Monika Staab var förbundskapten för Qatars damlandslag i två år.
2014 fick hon sluta – enligt henne själv fick hon sparken för att förbundet ville ha en manlig, arabisktalande tränare.
Nu är hon kritisk till VM-värdlandets hantering av damerna.
– Det är en skam, säger hon.

I Qatar finns ingen ”riktig” damliga och damlandslaget, som inte har spelat någon officiell landskamp sedan 2014, finns inte längre med på Fifas världsranking.

En som är väldigt kritisk till hur VM-arrangörslandet hanterar fotbollen för flickor och damer är Monika Staab, tyskan som var förbundskapten senast Qatars landslag syntes till i tävlingssammanhang.

– Det är en skam att förbundet inte ger damfotbollen den uppmärksamhet som kvinnorna faktiskt vill ha. Det är inte mycket begärt.

”Vill ge flickorna möjlighet”

Staab berättar, i en intervju som tyska ARD gjorde i samarbete med SVT Sport, norska NRK och danska DR, att hon under sin tid i Qatar försökte bygga upp damfotbollen från grunden.

– Vi var ute i skolarna och försökte skapa en bred grund, som vi även nu gör i Saudiarabien (där hon numera är förbundskapten, reds anm). Vi samarbetar med skolor och lärare. Vi vill ge flickorna möjlighet att spela fotboll i skolan. Det är viktigt att breddidrotten främjas för att man sedan ska kunna hitta talangerna och stötta dem, säger hon, och fortsätter:

– Det arbetet har kollapsat och finns inte i Qatar i dag.

– Det är synd att utvecklingsarbetet som jag inledde inte har fortsatt.

SVT Sport har, tillsammans med ARD, NRK och DR, i ett halvår sökt både Fifa, Qatars fotbollsförbund, andra ledare och spelare – men ingen vill, eller får, svara på våra frågor.

SE REPORTAGET OM DAMLANDSLAGET SOM FÖRSVANN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Qatar och damlandslaget som försvann

I Qatar finns ingen nationell fotbollsliga för damer – mer än sex lag som under en kort period möter varandra en gång var. Matcherna spelas då över 2x30 minuter.

Samma år, 2010, som Qatar tilldelades värdskapet för fotbolls-VM 2022 startade landet sitt första landslag för damer. Men landslaget har inte spelat en officiell landskamp sedan 2014 och finns inte längre med på Fifas världsranking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.