Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Fotbollförbundet vill att Fifa borde ställa hårdare krav på framtida VM-arrangörer. Foto: SVT

Svenska Fotbollförbundet: ”Ska vara ett krav att ha landslag för både damer och herrar”

Uppdaterad
Publicerad

Qatars damlandslag har inte spelat någon officiell landskamp på åtta år och finns inte längre med på Fifas världsranking.
Nu menar Svenska Fotbollförbundet att Fifa borde ställa hårdare krav på framtida VM-arrangörer.
– Det ska vara ett tvingande krav att ha ett landslag för både damer och herrar och en etablerad liga för att få arrangera ett VM, säger förbundets chefsjurist Tobias Tibell till SVT Sport.

När Qatar sökte VM, 2010, var ett av argumenten att VM skulle hjälpa till att utveckla damfotbollen i landet. Men i dagläget finns ingen damliga och damlandslaget har spelat någon officiell landskamp sedan 2014.

En nordisk arbetsgrupp har under flera år arbetat med Qatar-frågan och varit på plats och fört diskussioner med Qatars fotbollsförbund, de lokala VM-arrangörerna och lokala myndigheter.

Planerade utbildning

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Tobias Tibell, som varit en del av arbetsgruppen, berättar att de tidigt identifierade damfotbollen som en av de prioriterade frågorna.

– Inför en resa som var planerad i slutet av förra året hade vi en programpunkt som handlade om jämställdhet. Där fanns det ett utbildningsinslag, där vi skulle bedriva en utbildning för kvinnliga ledare och tränare, som var inriktad mot träning för flickor och kvinnor, förklarar han för SVT Sport, och fortsätter:

– Men arbetsgruppen växte inför besöket, och det togs över av Uefa. Och det fick till följd att den här programpunkten, som hade konkurrens av andra viktiga frågor, fick utgå. Men vårt erbjudande om att utföra utbildningen står kvar.

”Ska vara ett krav”

Tibell är dock tydlig med fotbollförbundets åsikt om frågans vikt.

– Svenska Fotbollförbundet tycker att det ska vara ett tvingande krav att ha ett landslag för både damer och herrar och en etablerad liga för att få arrangera ett VM, säger han.

SE REPORTAGET OM DAMLANDSLAGET SOM FÖRSVANN:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Qatar och damlandslaget som försvann

I Qatar finns ingen nationell fotbollsliga för damer – mer än sex lag som under en kort period möter varandra en gång var. Matcherna spelas då över 2x30 minuter.

Samma år, 2010, som Qatar tilldelades värdskapet för fotbolls-VM 2022 startade landet sitt första landslag för damer. Men landslaget har inte spelat en officiell landskamp sedan 2014 och finns inte längre med på Fifas världsranking.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.