Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö kritiska mot Qatar. Foto: BILDBYRÅN

Svenska landslagsstjärnornas kritik mot Qatar: ”Gör mig otroligt besviken”

Uppdaterad
Publicerad

I Qatar finns ingen ”riktig” liga eller landslag för damer.

Nu får landet – och Fifa – kritik från flera svenska landslagsstjärnor.

– Det ska inte behöva vara så här, Fifa måste ta sitt ansvar, säger Barcelonas Fridolina Rolfö.

Fotbolls-VM är för alla. Det budskapet har Fifa och dess ordförande Gianni Infantino ofta upprepat.

Men i VM-arrangörslandet Qatar är fotboll inte en sport för alla, vilket vi kunde visa i gårdagens reportage, då vi träffade två fotbollsspelande tjejer i landet, som berättade hur svårt det är och vilka konsekvenser det kan få.

SVT Sport granskar

– Det kan påverka en kvinnas möjligheter att gifta sig i framtiden. Det dyker inte upp så många möjligheter om en kvinna är känd för att ”hänga runt” så där, berättade en spelare som vill vara anonym.

Och att utöva sport är att ”hänga runt”?

– Ja, i vårt samhälle. Allt som inte är normalt, alltså normalt för detta land. Allt som är nytt och inte har gjorts förut är en chock för folk.

Finns inget damlandslag

I Qatar finns ingen nationell damliga, annat än en serie bestående av sex lag som under en knapp månad spelar fem matcher var. Och det finns inget riktigt damlandslag.

Ett landslag bildades 2010, samma år som Qatar tilldelades VM 2022. Men efter att laget förlorat alla sina tre matcher i västasiatiska mästerskapen 2014 fick den tyska förbundskaptenen Monika Staab sparken – och därefter har laget inte spelat någon officiell tävlingsmatch.

När SVT Sport berättar för några svenska landslagsspelare hur situationen för kvinnliga fotbollsspelare i Qatar ser ut, reagerar de starkt.

– Det gör mig frustrerad att höra sånt här. Jag hoppas verkligen att hela Qatar-debaclet är något vi alla lär oss av i framtiden, och att man i framtiden inte tilldelar mästerskap till såna här länder om man inte gör det bättre och förbättrar sina regelverk. Jag blir otroligt besviken och tycker att det är otroligt tråkigt, säger försvararen, Chelsea-kaptenen Magdalena Eriksson till SVT Sport.

Hoppas på mer från Fifa

Barcelonas Fridolina Rolfö håller med.

– Vi pratar om världens största sport, klart att det ska finnas i alla länder. Mina förhoppningar är att det ska finnas i varje land, att varje flicka ska kunna växa upp och se en proffesionell liga i varje land. Just nu finns inte det, så jag hoppas att Fifa ska kunna lägga fokus och trycka mer på att det ska finnas i varje land.

SE REPORTAGET OM DAMLANDSLAGET SOM FÖRSVANN:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Damfotboll i Qatar

I Qatar finns ingen nationell fotbollsliga för damer – mer än sex lag som under en kort period möter varandra en gång var. Matcherna spelas då över 2x30 minuter.

Samma år, 2010, som Qatar tilldelades värdskapet för fotbolls-VM 2022 startade landet sitt första landslag för damer. Men landslaget har inte spelat en officiell landskamp sedan 2014 och finns inte längre med på Fifas världsranking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet