Väljar­baro­metern

Hur skulle svenska folket rösta om det var val i dag? Den frågan besvarar diagrammet nedan. I den senaste undersökningen för november är Miljöpartiets uppgång statistiskt säkerställd.


Så skulle mandatfördelningen i riksdagen bli

Det finns 349 platser i riksdagen och varje plats motsvarar ett mandat. Så här skulle det se ut om den senaste undersökningen fick bestämma. Uträkningen av mandat har gjorts utifrån resultatet av senaste Novus-undersökningen med hjälp av Valmyndighetens valsimulator


Så har stödet för partierna förändrats genom åren

Diagrammet nedan bygger på siffror från Novus väljarundersökningar och går tillbaka till år 2007. Klicka på partisymbolerna för att tända och släcka partiernas linjer. Du kan också zooma in i grafen om du vill titta närmare på en viss tidsperiod.

Så här går undersökningen till

Novus har för den senaste undersökningen intervjuat 4.014 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade. Intervjuerna gjordes per telefon under tiden 30 oktober till 26 november 2017. Andelen som sa att de skulle rösta på något annat än de partier vi redovisar här var 2,5 procent. Andelen osäkra väljare var 5,9 procent.

Hur överensstämmer mätningarna med valresultaten?

Väljarundersökningar är ingen exakt vetenskap. Nedan är en jämförelse av Novus väljarundersökningar för valåren 2010 och 2014 och hur det faktiska valresultatet blev.


Linnea Heppling

Fredrik Edgren

Martin Hedström

Publicerad: 30 november 2017 06.00