Ryssland konfiskerar ukrainares bostäder


En replika av Rysslands segerflagga från andra världskriget har hissats i centrala Melitopol i södra Ukraina.


Ukrainare som tvingats lämna sina hem på grund av den ryska ockupationen blir bestulna på sina egendomar – av den ryska staten.


Bara i staden Melitopol handlar det om flera tusen objekt som har eller kan konfiskeras, det visar SVT:s granskning av officiella ryska dokument


Staden Melitopol föll i ryssarnas händer kort efter den fullskaliga invasionen i februari 2022. Industristaden med drygt 125 000 invånare före kriget är till stora delar helt oskadad och en viktig knytpunkt för den ryska militären. Men många av stadens invånare har flytt ockupationen, samma gäller för boende i regionen.

SVT har gått igenom offentliga dokument från ockupationsstyret i Zaporizjzja-regionen där kategorin ”identifierad ägarlös egendom” visar antalet bostäder, lokaler, bilar, båtar och annan egendom som nu, enligt ockupationsmakten, saknar ägare och därmed, i praktiken, är att betrakta som ryska statens egendom.

Prickarna på kartan är bostäder som Ryssland identifierat som ”ägarlösa” under år 2022, både i städer men också ute på landsbygden.

Under år 2023 fokuserade man, som vi ser i kartan, på bostäder i staden Melitopol.

En av de som lämnat sin bostad i Melitopol och flytt från Ukraina är Maria, som nu bor utanför Skellefteå.

Laddar...

Konfiskerade bostäder ges till ryssar som flyttar till Melitopol

I en intervju med ryska tidningen Komsomolskaja Pravda förklarar regionens chef för fastigheter och markegendom syftet med att identifiera bostäder vars ägare är på flykt. En särskild bostadsfond ska garantera att ryssar som flyttar till Melitopol ska ha någonstans att bo.

– Här och nu måste vi ordna upp infrastrukturen för de ankommande specialisterna som tjänar invånarna i Zaporizjzja-regionen. Dessa inkluderar läkare, lärare och företrädare för alla yrkesgrupper som är viktiga för samhället, säger Ignat Jaremtjuk.

Under 2024 är det fortsatt fokus på bostäder i Melitopol men vi ser att man även konfiskerat människors hem på andra platser. I vissa bostadsområden har man registrerat en hel fastighet som en bostad, men i byggnaden på Leningatan där bilden nedan är tagen har man registrerat över 500 separata lägenheter.

Fler än 500 lägenheter har registrerats som ägarlösa på Leningatan i Melitopol. Foto: Google street view

Nästan omöjligt att få tillbaka egendom

De ryska myndigheterna anser att de har rätt att beslagta bostäderna och säger att ukrainare kan, med ryska lagens hjälp, få tillbaka sin egendom. Men en förutsättning är att ukrainarna söker ryskt medborgarskap, något som innebär att de måste acceptera att ockuperade områden är en del av Ryssland.

Men det är inte bara bostäder som kan konfiskeras, här ser vi över 1000 lokaler av olika slag som i registret betecknas som kategori ”näringsverksamhet”. Det är allt från körskolor, bensinmackar och butiker till apotek, banker och restauranger.

Skobutiken MIDA i Melitopol är listad som permanent stängd på Google och återfinns i de ryska registren. Foto: Google

Området kring Melitopol har också varit ett välbesökt semestermål. På kartan ser vi ett band av flera hundra hotellanläggningar i Kyrylivka som kan föras över till ryska myndigheter. En av dem är Tavrias pärla som nu drivs i rysk regi.

Den ukrainska hotellanläggningen drivs nu i rysk regi. Foto: Privat

Totalt har SVT kartlagt över 7000 egendomar av olika slag som Ryssland kallar ”identifierad ägarlös egendom” i sina officiella dokument. Men de uppger själva att det totalt rör sig om drygt 30 000 objekt – än så länge. Det är allt från stora hotellbyggnader, lagerlokaler och parkeringsgarage till lösöre som till exempel bilar, generatorer och en stege.

Relaterat

Martin Hedström

Henrik Silver

Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Kartdata: Open Streetmap


Toppbild: EPA/Sergei Ilnitsky


Publicerad: 7 juli 2024