Bolibompa och Draken

Älskade Bolibompa har tillsammans med Bolibompadraken och vänner varit barnens bästa vän sedan 1999.

Bolibompadraken i ett rosa pysselrum

Vill du läsa mer om Bolibompa-appen? Då kan du göra det här.

Vad är Bolibompa? Hur arbetar ni?

Bolibompa är en värld fylld av lek, dans, äventyr och bus tillsammans Draken och Drakens vänner. Detta i flera olika program och Bolibompa-appen.

Målgrupp

Programmen riktar sig till olika målgrupper, främst familjer och barn mellan 2-4 år. Men alla är såklart välkomna att titta!

Det finns en stor utbud av sånger att sjunga tillsammans med ditt barn, lekar att inspireras av och berättelser att relatera till och reflektera kring tillsammans.

Vi vet att föräldrar följer sitt barns utveckling, med fascination och ibland med förundran. Samspel med en vuxen är viktigt under de första åren när barnen utvecklas i snabb takt. Titta därför gärna tillsammans med ditt barn så att du som vuxen kan vara närvarande och prata om vad ni ser tillsammans.

Åldersrekommendationer

När vi skapar program utgår vi från olika utvecklingsfaser som ofta är kopplade till ålder men vi vet också att varje barns enskilda behov och utveckling är unik. Därför använder vi inte specifika åldersrekommendationer utan uppmuntrar föräldrar att utforska och pröva sig fram tillsammans med sina barn.

Utveckling och framtid

Vi vill att Bolibompa ska fortsätta leva vidare från generation till generation, och då måste vi ibland göra ändringar.

Draken är huvudperson och en snäll och rolig kompis för barnen att växa upp med. Bolibompa och Draken har varit med och utvecklats med oss i över 20 år och kommer fortsätta utvecklas. En stor förändring sedan starten är att Draken inte bara är tecknad utan också en levande figur som kan prata.

Ett exempel på ett helt nytt program är Draken och känslorna som har blivit en älskad succé. Programmet hjälper små barn att lära sig identifiera känslor i vanliga vardagssituationer. Tillsammans med drakens vänner får tittarna utforska och förstå hur det kan kännas och vad man kan göra när man blir glad, ledsen, arg eller skäms.

Research

Vårt innehåll bygger på gedigen research och utveckling i samarbete med publiken såväl som pedagoger och experter. 

Vi utgår från aktuell forskning om barns fysiska och psykiska utvecklingsfaser och rekommendationer från till exempel BVC och Statens medieråd. Innehållet anpassas också efter familjers rutiner och behov, samt testas noga genom att visas för barn i målgruppen. 

I alla våra program försöker vi använda oss av stödtecken (TAKK).

Allt vi gör, gör vi för barnen. Vi har inga andra intressen än barnens bästa. Vi behöver hela tiden vara lyhörda för våra tittares behov och utveckla våra program för att nå ut på bästa sätt.

Varför hittar jag inte Bolibompa längre, så som Drakens trädgård? 

Alla aktuella program finns under kategorin Bolibompa på SVT Play. För dig som vill se ett urval eller ha Play på en begränsad tid kan vi rekommendera Bolibompa 30 min med en halvtimme blandade favoriter.

Bolibompa har en lång historia och vi har gjort flera älskade program genom åren. Vissa program visar vi inte längre, exempelvis Drakens trädgård.

Många av de äldre programmen gjordes i en annan tv-tid, där man tittade på tv en viss tid. Bolibompa innehöll ramar med berättelser och vinjetter som inte passar för dagens tittande. Intresset för de äldre programmen blev allt svagare och svagare.

För att nytt innehåll inte ska krocka med gammalt finns flera av de äldre programmen inte kvar.

Var hittar jag Drakdansen? 

Sök på Drakndansen på SVT Play eller SVT Barn!

Hur tänker SVT om videos för de allra minsta? 

Vi följer samtalet om videos för de minsta. Detta för att göra relevant och bra innehåll.

Vi ser att föräldrar gärna tidsbegränsar sina små barns tittande. Därför har vi skapat något kallat Bolibompa 30 min med en halvtimme blandade favoriter.

Hur arbetar Bolibompa för förskolan?

Bolibompa erbjuder ett rikt utbud av oemotståndligt innehåll för alla förskolebarn.

Här kan du hitta Bolibompas lärarhandlingar och bildstöd.

Det är viktigt för oss att arbeta aktivt med pedagogiken i våra program, både för barnen som tittar hemma och för möjligheten använda sig av dem i klassrummet. Digitala medier i förskolan främjar lärande och kreativitet hos barn men även att tolka och ifrågasätta berättelser, bilder och texter. Genom att arbeta med programmens tillhörande lärarhandledningar ges pedagoger möjlighet att arbeta mot läroplansmålen.

Visste du att?

Bolibompa har alltid förekommit i programmets signaturmelodi, men kallades vid starten bara för Barnprogram eller Barnprogram i TV2. Det var först 1999 som programmet kom att kallas för just Bolibompa.

Kan man skicka in brev, teckningar och nappar till Bolibompa och Draken? 

Vi kommer troligen inte visa upp teckningar eller liknande i Bolibompa på samma sätt som vi har gjort tidigare.

Däremot kommer vi fortsatt att ha medverkande barn med på olika sätt i de serier vi gör med Draken. Att få se och identifiera sig med andra barn tror vi är jätteviktigt för vår målgrupp.

När kan man träffa Draken och Bolibompa? Kan Draken komma till ett event?

Vi är glada att många vill träffa Bolibompa och Draken och vill att vi ska komma till olika event.

Varje år åker Draken på turné tillsammans med Melodifestivalen. Det är en bra möjlighet för oss att träffa och prata med föräldrar och barn.

Draken har dock en full kalender. Om vi åker iväg gör vi det på egna event eller något som våra produktionsbolag anordnar. Generellt, samarbetar inte SVT med andra organisationer än vår egen insamlingsorganisation Radiohjälpen eller våra systerbolag Sveriges radio och UR.

Jag vill ha ett kramdjur, en tröja eller liknande! 

Vad kul! Det finns lite olika produkter att köpa. Det bästa är att söka på internet för att se vad som finns tillgängligt. 

Denna försäljning sköts inte av SVT.

Har SVT kvar namnsdagarna i Bolibompa?

Nej, vi har inte kvar Bolibompa-namnsdagar och vi har inga sparade. Det som finns är det som man kan söka sig till på nätet.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss