Bolibompa och Draken

Älskade Bolibompa har tillsammans med Bolibompadraken och vänner varit barnens bästa vän sedan 1999.

Bolibompadraken i ett rosa pysselrum

Vill du läsa mer om Bolibompa-appen? Då kan du göra det här.

Vad är Bolibompa? Hur arbetar ni?

Bolibompa är en värld fylld av lek, dans, äventyr och bus i flera olika program och en app, exempelvis Draken följer med och Bolibompa baby.

Målgrupp

Programmen riktar sig till olika målgrupper, främst familjer och barn mellan 0–4 år. Men alla är såklart välkomna att titta!

Bolibompa ska vara en hjälp i vardagen. Kanske behöver du en film medan du lagar middagen eller hjälp med dagens alla måsten? Ett sådant exempel är Bolibompa baby som har videos och sånger om att borsta tänderna, klä på sig och äta mat.

Vi vet att föräldrar följer sitt barns utveckling med fascination men också ibland med förundran. Hos Bolibompa hittar du innehåll som följer med i ditt barns utveckling, anpassat för barns olika faser. Vi visar innehåll efter vår kunskap om barns utveckling, inte vad algoritmer har bestämt för ditt barn.

Åldersrekommendationer

När vi skapar program utgår vi från olika utvecklingsfaser som ofta är kopplade till ålder, men vi vet också att varje barns enskilda behov och utveckling är unik. Därför använder vi inte specifika åldersrekommendationer utan uppmanar föräldrar att utforska och pröva sig fram. 

Utveckling och framtid

Vi vill att Bolibompa ska fortsätta leva vidare från generation till generation, och då måste vi ibland göra ändringar.

Draken är huvudperson och är en snäll och rolig kompis för barnen att växa upp med. Bolibompa och Draken har varit med och utvecklats med oss i över 20 år och kommer fortsätta utvecklas. En stor förändring sedan starten är att Draken inte bara är tecknad utan också en levande figur som kan prata.

Ett exempel på ett helt nytt program är Draken följer med, som har blivit en älskad succé. I programmet får vi följa med när Draken gör saker för första gången! Vi ser ett behov hos våra tittare att förberedas för nya situationer för att stärka dem och skapa trygghet.

Research

Vårt innehåll bygger på gedigen research och utveckling i samarbete med publiken såväl som pedagoger.

Vi utgår aktuell forskning om barns fysiska och psykiska utvecklingsfaser, vi följer familjers rutiner och behov, vi tittar på rekommendationer från till exempel BVC och Statens medieråd. Vi testar också programmen i barngrupper.

I alla våra program försöker vi använda oss av stödtecken (TAKK).

Allt vi gör, gör vi för barnen. Vi har inga andra intressen än barnens bästa. Vi behöver hela tiden vara lyhörda för våra tittares behov och utveckla våra program för att nå ut på bästa sätt.

Varför hittar jag inte Bolibompa på SVT Play / SVT Barn längre? Exempelvis Drakens trädgård? 

Alla aktuella program finns under kategorin Bolibompa på SVT Play.

Bolibompa har en lång historia och vi har gjort flera älskade program genom åren. Vissa program visar vi inte längre, exempelvis Drakens trädgård.

Många av de äldre programmen gjordes i en annan tv-tid, där man tittade på tv en viss tid. Bolibompa innehöll ramar med berättelser och vinjetter som inte passar dagens tv-värld. Intresset för de äldre programmen blev allt svagare och svagare.

För att nytt innehåll inte ska krocka med gammalt så finns flera av de äldre programmen inte kvar.

Var hittar jag Drakdansen? 

Sök på Drakdansen på SVT Play eller SVT Barn!

Hur har SVT tänkt gällande videos för de allra minsta? 

Vi följer samtalet gällande videos för de allra minsta. Detta för att göra relevant och bra innehåll.

Det vi vet är att även mycket små barn tittar på video. Därför tycker vi att det är viktigt att vi erbjuder videos för dem också. Vi vet att småbarnsföräldrar idag använder video som ett verktyg i vardagen. 

Vi ser att föräldrar gärna tidsbegränsar sina små barns tittande. Därför sätter vi ihop tydligt märkta spellistor på mellan 5 och 15 minuter.  

När vi har tagit fram innehåll för de allra minsta barnen har vi utgått från hur barns utveckling ser ut.  

Till exempel vet vi att barn vid ungefär ett års ålder lär sig objektspermanens, det vill säga att ett föremål som försvinner ur synfältet ändå finns kvar. Det gör att Tittut-leken är jättekul!  

Hur arbetar Bolibompa för förskolan?

Bolibompa erbjuder ett rikt utbud av oemotståndligt innehåll för alla förskolebarn.

Här kan du hitta Bolibompas lärarhandlingar och bildstöd.

Det är viktigt för oss att arbeta aktivt med pedagogiken i våra program, både för barnen som tittar hemma och för möjligheten använda sig av dem i klassrummet. Digitala medier i förskolan främjar lärande och kreativitet hos barn. Men även att tolka och ifrågasätta berättelser, bilder och texter. Genom att arbeta med programmens tillhörande lärarhandledningar ges pedagoger möjlighet att arbeta mot läroplansmålen.

Visste du att?

Bolibompa har alltid förekommit i programmets signaturmelodi, men kallades vid starten bara för Barnprogram eller Barnprogram i TV2. Det var först 1999 som programmet kom att kallas för just Bolibompa.

Kan man fortsätta skicka in brev, teckningar och nappar till Bolibompa och Draken? 

Vi kommer troligen inte visa upp teckningar eller liknande i Bolibompa på samma sätt som vi har gjort tidigare.

Vill man skicka en teckning eller kanske en napp till Draken kan man alltid göra det på: 

Bolibompa 
Sveriges Television 
105 10 Stockholm 

Däremot kommer vi fortsatt att ha medverkande barn med på olika sätt i de serier vi gör med Draken. Att få se och identifiera sig med andra barn tror vi är jätteviktigt för vår målgrupp.

När kan jag träffa Draken och Bolibompa? Kan Draken komma till ett event?

Vi är glada att många vill träffa Bolibompa och Draken och vill att vi ska komma till olika event.

Varje år åker Draken på turné tillsammans med Melodifestivalen. Det är även en bra möjlighet för oss att träffa och prata med föräldrar och barn.

Draken har dock en full kalender. Om vi åker iväg gör vi det på egna event eller något som våra produktionsbolag anordnar. Generellt samarbetar inte SVT med andra organisationer än vår egen insamlingsorganisation Radiohjälpen eller våra systerbolag Sveriges radio och UR.

Jag vill ha ett kramdjur, en tröja eller liknande! 

Vad kul! Det finns lite olika produkter att köpa. Det bästa är att söka på internet för att se vad som finns tillgängligt. 

Denna försäljning sköts inte av SVT. 

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss