Den stora älgvandringen

Programmet som blivit ett av Sveriges mest älskade där vi varje år får se mellan 100 och 200 älgar vandra i Kullberg.

En älg simmar i vatten

Den stora älgvandringen är ett direktsänt slow-tv-program som följer älgarnas tusenåriga vandring mot sommarens rika betesmarker. 

Platsen är Kullberg utanför Junsele i Ångermanland och älven som älgarna passerar heter Ångermanälven. 

Kommer Den stora älgvandringen att sändas 2024?

Svar: Ja!

När sänds Den stora älgvandringen 2024? 

Den stora älgvandringen brukar sändas i slutet av april och i början av maj. Exakta datum för 2024 kommer att släppas vid ett senare tillfälle. Då släpps också 2024 års älgnyheter.

2023 

Nedan hittar du information gällande 2023 års älgvandring.

"Björnmyren”: De senaste två åren har det dykt upp björn framför kamerorna, dock ännu inte i huvudsändningen. I år satsar SVT därför på att öka chansen att få se mer av både björn och andra rovdjur i direktsändning. I närheten av det vanliga kameraområdet vid Kullberg kommer produktionen att sätta upp flera kameror med ett särskilt syfte att filma just rovdjur. Björn, järv, örn med mera står på önskelistan, och platsen är en sedan tidigare etablerad åtelplats, dvs. en plats där mat placeras ut för att locka till sig rovdjuren. 

Området ligger strax väster om Kullberg, i älgarnas vandringsled. Älgarna som dyker upp i kamerorna vid Kullberg vandrar alltså sedan vidare mot det område där produktionen har placerat ut rovdjurskamerorna. 

Älgchatten: I älgchatten i Duo-appen kan du chatta med produktionen och andra tittare, i väntan på nästa älg. Chatten öppnar redan den 22 april med "Den stora förfesten 2023". Chatten kommer också att finnas tillgänglig i anslutning till sändningen på SVT Play. 

GPS-älgar: 2022 GPS-märkte Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för första gången ett större antal (drygt 20) av de älgar som rör sig kring Kullberg, för att följa deras vandring över året. Tv-tittarna kommer att kunna fördjupa dig i detta unika underlag för att förstå tv-älgarnas beteenden bättre. Se avsnittet här.

Näset 360: SVT avser att placera ut en 360-kamera på Näset (en av de platser där många älgar brukar röra sig). Experimentet har flera utmaningar, till exempel vädersäkring och sändbarhet, men om det lyckas kommer tittarna kunna följa älgarna ur ett helt nytt perspektiv. 

Specialsändningar: I år planeras fler specialsändningar än något tidigare år. Den första av dem är direktsändningen från riggen den 28 mars. Under säsongen visas flera specialsändningar där biologer svarar på tittarnas frågor i direktsändning. Dessutom kommer komikern och älgälskaren David Sundin att livekommentera programmet, i ytterligare en fristående direktsändning den 2 maj klockan 20:00.

Tittarnas bästa älgögonblick: Under säsongen tar SVT hjälp av tittarna för att utse det mest minnesvärda ögonblicket ur alla säsonger av Den stora älgvandringen, inklusive 2023 år sändning. Nominerings- och omröstningsprocessen sker i Duo-appen. På SVT Play kan tittarna se höjdpunkter från alla tidigare säsonger och välja ut särskilda händelser att nominera i Duo 

Extrakameror: Bygg upp ditt eget kontrollrum när du ser på älgvandringen! Slå på huvudsändningen på en skärm, chatta i Duo-appen (eller på SVT Play), och starta sändningen av fyra extrakameror på ytterligare en skärm. Vilka av produktionens cirka 30 kameror som visas som extrakameror väljs i stunden ut av kontrollrummet. Extrakamerorna hittar du antingen via programmet "Den stora älgvandringen: Extrakameror" på SVT Play, eller så kan du lägga dem "bild i bild" ovanpå huvudsändningen. 

Tävlingar: I Duo-appen kan du som vanligt gissa på när den första älgen simmar över Ångermanälven och hur många älgar som totalt kommer att simma över. De som tävlar har chans att vinna fina älgpriser. Fler tävlingar kan tillkomma. 

Mer i Duo: Duo-appen kommer som vanligt att vara fullmatad med aktiviteter. Du kommer till exempel kunna skicka in din älgkonst och testa dina kunskaper i våra älgquiz. Flera av aktiviteterna ger dig chansen att vinna ytterligare älgpriser. 

Kartan: Nedan kan du se de 22 platser där SVT har placerat ut kameror i huvudområdet. På sex av dessa platser sitter både en remotekamera (dagkamera) och en nattkamera. På en plats väst om huvudområdet ("Björnmyren") sitter ytterligare två remotekameror och minst en nattkamera. Produktionen använder sig också av en drönare. Totalt har produktionen alltså minst 32 kameror. UPPDATERING: Här kan du se vilken kamera som är aktiv, och vilken riktning den filmar just nu.

Kartan för Den stora älgvandringen

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss