Melodifestivalen

Melodifestivalen, Mello, är Sveriges största folkfest.

Vill du veta mer om Eurovision istället? Läs mer om här.

2024

Vilka är programledare och artister 2024?

Det återkommer vi med senare. Håll utkik i tidningar, sociala medier och här.

Vad gör SVT för ändringar inför nästa år?

Melodifestivalen växlar upp nästa år när tävlingsreglerna förändras och 30 bidrag kommer att delta i tävlingen. Semifinalen görs om till en femte deltävling som förlängs och i förlängningen röstas ytterligare två finalister fram.

I varje deltävling tävlar sex bidrag, det vill säga totalt 30 artister under säsongen. Två bidrag per deltävling tar sig direkt till finalen, två är kvar i tävlingen och två har tävlat färdigt. Det är alltså tio bidrag som direktkvalificerar sig till finalen från deltävlingarna.

Finalen kommer fortsatt att ha tolv tävlande bidrag och de två sista finalisterna tas fram i en förlängning av den femte deltävlingen. Tittarna har då möjlighet att dela ut ännu fler hjärtan via app och telefon till sina favoriter bland de tio kvarvarande bidragen, det vill säga de som kommit trea och fyra i de fem deltävlingarna. Alla dessa tävlande artister är på plats och tittarna får se en snabbrepris av deras tidigare framföranden. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i deltävlingarna och antalet röster i förlängningen av den femte deltävlingen.

Finalen ser ut som den tidigare gjort med tolv tävlande bidrag där tittarna står för hälften av rösterna via app/telefon och hälften av rösterna lämnas av en internationell jury.

Har du en fråga om biljetter? 

Alla biljettfrågor hanteras av Live Nation. Läs mer på deras sajt här.

Vill du skicka in ett bidrag?

Anmälan för 2024 stängde den 15 september.

Hur tar jag del av nyheter om Melodifestivalen, så som artister och programledare?

Är du fan och tittare gör du det som bäst via våra sociala medier:

Är du journalist, driver en blogg eller liknande? På vår plattform Mellomedia kan du ta del av alla pressreleaser och nyheter.

Tidigare info

Nedan information uppdateras när det närmar sig turné.

Röstningen

Hur går röstningen till?

Röstningen går till som följande: 

Deltävlingarna

I deltävlingarna tävlar sju bidrag och röstningen sker i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer.

 • Röstning omgång 1: Det går att rösta på samtliga sju bidrag. Det bidrag som har fått flest röster när omgången har avslutats går direkt vidare till final.
 • Röstning omgång 2: Nu går det att rösta på de återstående sex bidragen och i apparna delas det ut 5 nya röster per bidrag. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Men alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.

När den andra omgången har avslutats går ytterligare ett bidrag vidare till final och två bidrag går vidare till semifinal. Resultatet i denna omgång baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat sammanlagt under kvällen. Tittargruppernas röster summeras och resulterar i 39 poäng baserat på skalan 12-10-8-5-3-1 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng från tittargrupperna avgör flest antal röster.

Semifinalen

I Semifinalen tävlar alla åtta bidrag mot varandra. Röstningen kommer att ske i två omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer.  Fyra bidrag går vidare från semifinal till final. De åtta olika tittargrupperna delar ut 50 poäng baserat på skalan 12-10-8-7-6-4-2-1 poäng. Om två bidrag har fått samma totalpoäng från tittargrupperna avgör flest antal röster.

Finalen

I finalen tävlar tolv bidrag och det går det att rösta på alla bidrag i två olika omgångar. I vardera omgång kan tittarna rösta upp till 5 gånger per bidrag antingen via appen Melodifestivalen eller appen Mello United. Det går även att ringa och rösta upp till 10 gånger per telefonnummer. Den första röstningsomgången avslutas inför redovisningen av jurygruppernas röster. När jurygruppernas röster har redovisats i sändningen har tittarna möjlighet att reagera på utfallet och då startar röstningsomgång två.

I apparna delas 5 nya röster per bidrag ut i samband med att den andra omgången startar. Har man inte använt alla röster från den första omgången sparas de inte i appen. Alla lagda röster från den första omgången räknas med i den andra omgången.

Åtta internationella jurygrupper delar ut 58 poäng var, baserat på poängskalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Tittarna delar också ut 58 poäng baserat på skalan 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 poäng. Dessa poäng baseras på hur de åtta olika tittargrupperna har röstat totalt under kvällen. Det bidrag som har fått flest poäng totalt vinner Melodifestivalen 2022 och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2022.

Om två bidrag har fått samma slutresultat avgör högst antal poäng från tittargrupperna. Om två bidrag har fått samma slutresultat och dessutom samma antal poäng från tittargrupperna vinner det bidrag som har fått flest antal röster totalt från tittargrupperna.

Hur röstar jag?

Du kan antingen hjärtrösta i en av apparna, Melodifestivalen eller Mello United, eller genom att ringa. 

Hjärtrösta

En hjärtröst är lika mycket värd som en röst med telefon men är helt gratis!

Det finns två appar som användare kan rösta i, Melodifestivalen och Mello United. Samma användarkonto kan användas i båda apparna, vilket gör att det går att rösta på ett bidrag i den ena appen och sedan fortsätta rösta på samma bidrag i den andra appen. Det går inte att rösta fler än 5 gånger per bidrag i en omgång från samma användarkonto.

Du hjärtröstar genom att välja “Rösta” i menyraden längst ned i appen. Välj sedan vilket bidrag du vill rösta på eller klicka på “Gå till kvällens artister”. Du kan sedan bläddra mellan bidragen genom att klicka höger eller vänster på pilarna längst upp. På bidraget som du vill rösta på klickar du på hjärtat tills det växer och cirkeln runt hjärtat är slutet. När det blir fullstort blir ett av de mindre ofärgade hjärtana ovanför det stora färglagt. Då har du skickat iväg en röst! Vill du rösta fler gånger gör du samma sak igen.

I samtliga tävlingar går det endast att rösta i apparna om du befinner dig i Sverige.

Telefonrösta

Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer. Du ringa och rösta med hjälp av de nummer som syns i rutan. De två numren är:

 • 099-908 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 9,90 kronor, där 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
 • 099-208 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 3,60 kronor.

Eventuell trafikavgift tillkommer.

Det går att ringa 10 gånger per bidrag på Radiohjälpens nummer samt 10 gånger per bidrag på det alternativa numret. 

Det går inte att ringa och rösta från utlandet.

Kan jag telefonrösta i appen?

Nej, men i appen hittar du telefonnummer för de olika bidragen. Tänk på att telefonröster inte är gratis!

Kan jag rösta från utlandet?

Nej, varken via appen eller telefon. 

Hur ser tittargrupperna ut?

Melodifestivalen är hela Sveriges fest och för att stärka den visionen introducerades tittargrupper 2019 för att alla röstare, oavsett ålder, ska ha lika mycket inflytande på resultaten i tävlingen. Upplägget med tittargrupper innebär att samtliga röster sorteras in i åtta olika tittargrupper. Sju för tittargrupper och en för telefonröster (se nedan). För att vinna Melodifestivalen behöver ett bidrag ha ett starkt stöd i alla tittargrupper.

Användare som röstar via apparna Melodifestivalen eller Mello United delas in i sju olika grupper baserade på ålder. Därför behöver alla användare uppge födelseår i samband med registrering av konto i appen. Den ålder som en användare uppnår under 2023 avgör vilken tittargrupp den tillhör.

Så här ser de sju olika tittargrupperna ut som appanvändarna delas in i:

 • Grön: 3-9 år
 • Turkos: 10-15 år
 • Blå: 16-29 år
 • Lila: 30-44 år
 • Rosa: 45-59 år
 • Röd: 60-74 år
 • Orange: 75+
 • Telefonröster: De som röstar via telefon tillhör en sista, åttonde tittargrupp. Denna tittargrupp har ingen färg.

Varför går det inte att komma fram när man ringer och vill rösta?

När många ringer samtidigt så händer det att telenätet överbelastas. Men oftast varar det bara bråkdelen av en sekund och drabbar alla bidrag lika.

Går det att sms-rösta?

Nej. Det går inte.

Tjänar SVT pengar på telefonröstningen?

SVT tjänar inga pengar utan täcker bara kostnaderna.

Vad är apparna till för?

Melodifestivalens app

I Melodifestivalens app, för mobiltelefoner och surfplattor går det även att titta på Melodifestivalen-innehåll dygnet runt under tävlingsveckorna. Här kan man hänga med backstage och få senaste nytt från artister och programledare i Mello-flödet, tippa resultatet i tävlingarna och tävla mot andra, samla och byta samlarkort-kort och skicka meddelanden till vänner i olika grupper.

Mello United

Mello United hette tidigare Mello Tillsammans men bytte namn inför Melodifestivalen 2022. Mello United finns endast tillgänglig för surfplattor.

Liksom i Melodifestivalens app går det att titta på Melodifestivalen-innehåll dygnet runt under tävlingsveckorna. Utöver detta erbjuder Mello United en livechatt-funktion med vänner under direktsändningarna, man kan reagera på de olika bidragen och prata med sina vänner.

Varför en röstnings-app?

Vi vill erbjuda Melodifestivaltittarna ytterligare en dimension i tv-tittandet. Vi tror appen kan bidra till ökad livekänsla och känslan av delaktighet. Även i soffan ska det kännas att man här och nu är delaktig och kan bidra i realtid när artisterna uppträder.

Vi vet också att många barn tycker om att rösta och därför har vi valt att satsa på ett gratis alternativ. Deras engagemang ska räknas.

Innebär inte hjärtapps-röstningen att publiken röstar på alla bidrag och inte påverkar utgången i tävlingen?

Nej, det har visat sig att publiken verkligen väljer vilka de röstar på. Alla som använder appen har 240 möjliga hjärtröster att fördela på alla bidrag under 6 veckor, men i snitt används bara 40 röster bland de som hjärtröstar. Det visar tydligt att man lägger sina röster på sina favoriter. Drygt 1,5% av de som använder hjärt-appen röstade på ALLA bidrag.

Från och med 2019 finns det även åldersgrupper.

Vill du veta mer om appen eller behöver hjälp?

Allt om apparna kan du läsa här.

Programmet och bidragen

Vad är Melodifestivalen?

Melodifestivalen är Sveriges största program, och Eurovision song contest är ett av världens största underhållningsprogram. Men det är så mycket mer än ett tv-program. Nästan var tredje svensk tar del av Melodifestivalens direktsändningar, vilket skapar gemensamma referensramar och samlar till upplevelser. Idag blir dessa gemensamma kontaktytor mindre vilket gör programmet allt viktigare.

Melodifestivalen är även en del av Eurovision som är en public service-tanke över hela Europa - att förena länder över gränserna genom musik.

Programmet har även har en stark roll när det gäller ny musik i Sverige och har spelat en stor roll för svensk musikhistoria och musikliv.

Vad bidrar Melodifestivalen till?

Varje år bidrar Melodifestivalen till 30 nyskrivna originallåtar. Totalt har närmare tusen bidrag tävlat sedan starten. Det har bidragit till den stora musikskatt som vi har idag.

Melodifestivalen är även svensk tradition, likt Kalle Anka på julafton. Därför har programmet en självklar plats i public service-utbudet. Det har en mångfald, en bredd och en sammanhållande kraft i samhället.

Vad kostar Melodifestivalen?

Tv-programmet Melodifestivalen kostar SVT cirka 2,5 miljoner kronor per timme. Sammanlagt sänder vi närmare tio timmar tv under sex veckor samt en årskrönika. Kostnaden för svenska Melodifestivalen ligger inom rimliga ramar för lördagsunderhållning med nyskriven originalmusik och storslagen scenunderhållning.

Utöver tv-programmet innehåller turnén en rad olika moment. Här har SVT ett samarbete med annan part om att till exempel tillhandahålla arenor och ordna med biljettförsäljning. Intäkterna har genom åren ökat vilket har inneburit att vi gör föreställningar och program i världsklass, utan att kostnaderna har ökat för licensbetalarna.

Läs gärna mer om kostnader i guiden Vad kostar ett program?

Går det att se Melodifestivalen utomlands? 

Ja, det går att se på Melodifestivalen utomlands via SVT Play.

Finns det någon syntolkning och teckenspråkstolkning för programmet?

Deltävlingarna sänds live och syntolkas i SVT24 och på SVT Play.

Finalen teckenspråkstolkas i SVT24 och på SVT Play samt syntolkas på SVT Play.

Hur fungerar textningen?

För dold text är det text-tv sid 199 som gäller för linjär-tv. På SVT Play slår du på textningen via pratbubblan.

Direkttextningen bearbetas sedan till SVT Play under söndagen, där avsnitten ligger till och med måndagen.

Hur länge kan jag se på Melodifestivalen?

Varje deltävling finns tillgänglig till och med måndagen efter sändning. Efter att den sista deltävlingen sänts återpubliceras alla tidigare deltävlingar. Detta för att inte gynna de som tävlar i de tidiga deltävlingarna.

Varför publiceras bidrag som går till semifinalen men inte direkt till final?

Vi låter inte finalisternas bidrag att exempelvis spelas på radio eller ligga kvar på SVT Play. Detta eftersom de som deltar i deltävling 1 kommer få en fördel med att finnas tillgängliga och offentliga en längre tid jämfört med exempelvis finalisterna i deltävling 4.

Vad gäller bidragen till semifinalen så får de spelas offentligt, exempelvis i radio. Detta då semifinalen har ett annat tävlingsupplägg.

När släpps låtarna?

Som vanligast släpper vi en samlingsskiva efter finalen.

Varje artist har dock möjlighet att släppa låten själv. Men går man vidare till final så får man inte släppa den förrän efter sista delfinalen.

Sänder ni melodifestivalen med 5.1-ljud? 

I broadcast kommer vi att sända melodifestivalen med 5.1-ljud. Men vi mixar inte dialog, eller sång i centerkanalen så om du tycker att ljudet låter annorlunda är det förmodligen på grund av det. På SVT Play å andra sidan har vi inte möjlighet att sända de livesända programmen med 5.1 så där sänds allt i stereoljud. 

Hur många röster fick bidrag XX?

Det brukar presenteras efter finalen på här på Melodifestivalens hemsida.

Hur många nya talanger är med i årets Melodifestivalen? 

2023 var det 26 personer debuterade som låtskrivare och 48 har tävlat med minst ett bidrag tidigare. 

Det är 26 artister som debuterar i Melodifestivalen 2023 av totalt 47. 2022 debuterade 20 artister. 

Många av de upphovspersoner som är återkommande har jobbat länge inom musikbranschen och därmed har de blivit experter inom sitt område. De är väldigt produktiva och jobbar därför ofta i sammanhang som Melodifestivalen såväl som andra musiksammanhang.

Hur arbetar ni med jämställdhet inom Melodifestivalen? 

Självklart är ju drömmen 50/50 bland alla låtskrivarna. Vi är långt ifrån framme men vi jobbar aktivt för att förbättra detta för varje år som går. Sedan 2018 år så är vi initiativtagare till ett kvinnligt låtskrivar-camp.

Precis som i samhället i stort påverkas musikbranschen också negativt av ett ojämlikt system som behandlar människor olika beroende på vad de har för könstillhörighet, etnicitet eller klassbakgrund.

Läs mer om detta i artikeln Jämställdheten i Melodifestivalen ska mätas på helheten - SVT Om oss    

Är Melodifestivalen sponsrat?

Nej, programmet och tävlingen är inte sponsrad utan finansieras med SVT:s egna medel.

När Melodifestivalen är på turné är själva publikeventen sponsrade. Det ansvarade ett annat företag och har inget med programmet att göra.

Läs mer om sponsring i guiden Frågor och svar om reklam, logotyper och sponsring i SVT.

Hur väljer man vilka städer Melodifestivalen besöker?

SVT:s uppdrag är att nå ut i landet och ge tittarna en möjlighet att uppleva Melodifestivalen på plats. Vi eftersträvar en maximal geografisk spridning över tid.

Statistik om bidragen 2023

 • Totalt skickades 2 824 låtar in till tävlingen
 • Det är 11 av 28 bidrag med svensk text
 • Hela 74 upphovspersoner är det 2023, varav 56 män och 18 kvinnor
 • 26 personer debuterar som låtskrivare
 • Av de 47 tävlande artisterna är 16 kvinnor och 31 män
 • 26 artister debuterar i Melodifestivalen.

Rolig fakta om Melodifestivalen

Sök efter svar och guider