Eurovision song contest

Tack vare vinsten i Liverpool 2023 blir det Sverige som får arrangera Eurovision 2024 – och detta i Malmö.
Loreen uppträder i Melodifestivalen

Vill du läsa mer om Melodifestivalen? Då kan du göra det här.

Eurovision song contest är hela Europas fest och Europas största gemensamma tv-upplevelse. Det startade som ett fredsprojekt där tanken är att förena länder och människor genom musik och kultur.

Med vinsten 2023 går Sverige upp i sju vinster, vilket är flest antal vinster tillsammans med Irland som har lika många. 

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om programmet. Vi förstår att det finns ett stort intresse och många frågor, exempelvis om biljetter, volontärarbete med mera. Mer info om detta kommer.

Var och när kommer tävlingen att hållas?

Vi är glada över att få välkomna alla till Malmö där tävlingarna hålls den 7, 9 och 11 maj 2024 i Malmö Arena. Läs mer här.

Går det att se de svenska sändningarna utomlands?

Ja, vi har rättigheter för våra sändningar i hela världen.

Hur röstar jag?

I varje semifinal kan tv-publiken i de länder som tävlar just den kvällen vara med och rösta via sms eller telefonsamtal. Publiken i Sverige röstar alltså i Semifinal 1, på torsdagen. OBS! I varje program börjar röstningen efter sista bidraget är framfört och pågår under cirka 15 minuter.

Telefonnummer vid röstning i Semifinal 1:

099-212 01 upp till 099-212 16. Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 16. Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor + eventuell trafikavgift.

Telefonnummer vid röstning i ESC, Finalen:

099-212 01 upp till 099-212 26. Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 26. Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor.

Man kan inte rösta på sitt eget lands bidrag, svenska telefonnummer kan inte rösta på Sverige. Med en svensk mobil kan man endast rösta i den svenska röstningen. Är man utomlands är det inte säkert att man blir uppkopplad av det lokala nätet.

Alla länders telefonröstning sköts av en firma i Tyskland (Digame) på uppdrag av EBU, som är arrangör av Eurovision Song Contest. SVT levererar den svenska juryns röster till den tyska firman som sammanställer det slutliga svenska resultatet. SVT är alltså inte ansvarigt för telefonröstningen under Eurovision Song Contest.

Jag vill rösta med appen.

Appen kan laddas ner här via Eurovisions hemsida. SVT har inte utvecklat appen och har därför ingen support för den.

Jag vill veta mer om Eurovision!

Roligt att höra. Du kan läsa allt om programmet här på Eurovisions egen hemsida.

Hur behandlas mina personuppgifter?

Mer information om hur dina personuppgifter behandlas när du röstar hittar du här.

Roligt fakta om Eurovision song contest

Sök efter svar och guider