Public service-avgiften

Här är några frågor och svar om public service-avgiften.

Bild på sändningsskylt

Varför betalar man en public service-avgift?

Det är en politisk fråga som SVT inte kan svara på.

Mediemyndigheten skriver så här på sin hemsida om public service i Sverige.

"Public service är radio och tv i allmänhetens tjänst och med det menas att de ska ha ett utbud för alla som betalas av oss alla. Verksamhet ska bedrivas självständigt och vara oberoende till staten men även andra maktsfärer i samhället. Tanken med public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom olika områden."

Vem beslutar om public service och avgiften?

Det är riksdagen, och inte SVT, som bestämmer utformningen av public service-avgiften och uppdraget.

Hur mycket är public service-avgiften?

Du kan läsa mer om kostnaden här på Skatteverkets hemsida om public service-avgiften.

Tillgången till SVT:s tjänster och utbud

Alla har inte tillgång till SVT eller de digitala tjänsterna, så som SVT Play. Hur resonerar SVT där?

Allt går inte att se i vanliga tv-kanaler

Att alla tittare inte kan ta del av hela vårt utbud gällde även innan appar och webbsidor. Extra avgifter har nästan alltid tillkommit när det kommer till tv-tittande. Innan var det paraboler och tv-boxar, nu är det en internuppkoppling.

Man kan känna dig trygg med att våra tv-sändningar tar upp de viktigaste nyheterna och att vårt kärnutbud sänds i tv. Men allt ryms inte där på grund av en begränsad sändningstid.

I stället erbjuder vi ett mervärde på exempelvis SVT Play och apparna SVT Nyheter och SVT Sport. 

97 procent av svenskarna har internet hemma varav 92 procent använder internet flera gånger i veckan enligt SOM-undersökningen 2024 från Göteborgs universitet. 93 procent respektive 92 procent har en smartphone respektive en persondator i hushållet.

Marksänd och satellit

SVT är skyldiga att se till att minst 99,8% av alla hushåll (fastboende, inte fritidshus) kan ta emot marksänd tv. Det innebär att 0,2 % eller 80 tusen hushåll inte kan det.

SVT har på eget initiativ (inget krav från riksdagen) sett till att vi också finns på satellit. Vi finns både hos Canal Digital och Viasat. Om man bara är intresserad av SVT:s kanaler kan man få ett så kallat Depositionskort från dessa bolag. Man deponerar 795 kr för ett kort med access till SVT:s 4 kanaler. Pengarna får man tillbaka den dag man återlämnar kortet.

Går inte att se allt utomlands

Läs mer om att använda SVT och SVT Play utomlands här.

Vilka kanaler har jag rätt till i min hyresrätt/bostadsrätt?

Om du bor i en hyreslägenhet som har kabelnät eller en centralantennanläggning installerat är fastighetsägaren enligt lag skyldig att se till att du får tillgång till SVT:s 4 kanaler (SVT1, SVT2, SVT24/SVT Barn och Kunskapskanalen). Dock har fastighetsägaren rätt att ta ut en avgift för driften av en tv-anläggning. Fastighetsägaren är däremot inte skyldig att ha kabel-tv eller en centralantennanläggning installerad i lägenheten.

Om du inte anser att kostnaden är skälig, kan du vända dig till Mediemyndigheten för att få ditt fall prövat.

Är det en bostadsrätt, så är det styrelsen i bostadsrättsföreningen du skall vända dig till.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss