Vad kostar ett program?

Här har vi svarat på de vanligaste frågorna om kostnaderna för ett SVT-program.

https://aretmedsvt.svt.se/ och https://siffror.svt.se/ kan du djupdyka i siffror om vad vi på SVT gör. Exempelvis hur vi fördelar pengarna mellan olika genres.

Vad kostar ett program?

Vi går aldrig ut med en redovisning vad allt kostar för ett program med hänsyn till avtal och sekretess. Samma princip gäller för medarbetares löner.

Jag vill inte vara med och betala för ett program. Jag vill inte längre betala public service-avgiften.

Det är tråkigt att du inte känner att ett program inte är värt pengarna. Vi på SVT ska spegla hela Sverige och ha ett brett utbud. Alla kan inte tycka om allt och det är inte heller tanken. Public service-avgiften är utformad så att alla är med och betalar för ett oberoende utbud.

Om du har synpunkter kring utformningen av public service-avgiften kan du vända dig till riksdagen som har utformat avgiften.

Ska SVT inte vara offentliga med hur ni använder public service-avgiften?

Vi är ingen myndighet och omfattas därför inte av offentlighetsprincipen. Det betyder att det finns inget tvång på att vi ska presentera eller visa några siffror förutom en årsredovisning.

https://siffror.svt.se/ finns massa statistik om vad vi gör med licenspengarna. På https://aretmedsvt.svt.se/ har vi sammanfattat den public service-redovisning vi skriver varje år.

Om du verkligen vill grotta ner dig så hittar du public service-redovisningarna här där vi går igenom vad vi har gjort under året.

Vad kostar Melodifestivalen?

Tv-programmet Melodifestivalen kostar ca 2,5 miljoner kronor per timme. Sammanlagt sänder vi över tio timmar tv under sex veckor.

Utöver tv-programmet innehåller turnén en rad olika moment. Här har SVT ett samarbete med annan part om att till exempel tillhandahålla arenor och ordna med biljettförsäljning. Intäkterna har genom åren ökat vilket har inneburit att vi gör föreställningar och program i världsklass, utan att kostnaderna har ökat för licensbetalarna.

Varför har ni med prispengar i vissa program?

Prispengarna i ett program finansieras med licensmedel. Prispengar finns med i ett fåtal produktioner och kan ses som ett arvode till den tävlande. Det är även en faktor som höjer spänningen i programmet.

Det är sällan det är stora summor. Ibland går prispengarna till en utvald organisation som den tävlande bestämmer.

Sök efter svar och guider

Hittar du inte det du letar efter? Kontakta oss