HD faststlår reklamdom mot TV4

Uppdaterad
Publicerad

Regissörerna Claes Eriksson och den numera framlidne Vilgot Sjöman vann även i Högsta domstolen rättstvisten mot TV4 om reklamavbrott i deras filmer.

HD konstaterar, liksom tidigare tingsrätt och hovrätt, att reklamavbrotten utgör en kränkning av upphovsrätten. TV4 ska ersätta regissörernas rättegångskostnader på sammanlagt drygt 300.000 kronor.

– Det är klart att jag är lättad. Med den här domen har vi flyttat beslutet till regissören och upphovsmannen att bestämma om det ska förekomma avbrott i filmen, säger Claes Eriksson till TT.

Lång rättsprocess

Vilgot Sjöman och Claes Eriksson stämde TV4 efter att kanalen visat reklam i deras filmer ”Alfred” och ”Hajen som visste för mycket” 2002. Sedan dess har en utdragen rättsprocess alltså följt.

TV4 har under rättegångarna hävdat att reklamavbrott som placeras i naturliga miljö- och scenbyten i filmer inte kan betraktas som kränkande för en filmskapare.

Sjöman och Eriksson har hävdat att de inte informerats av TV4 att deras filmer skulle brytas av reklam. Om de vetat om detta skulle de inte ha tillåtit tv-kanalen att visa filmerna.

Ny typ av avtal

TV4-ledningen har tidigare under resans gång sagt sig övertygad om att vinna i högre instans. Som en försäkran mot ytterligare stämningar har TV4 dessutom infört ett nytt avtal för filmvisning.

– Nu finns det en klausul i alla avtal med svenska regissörer som gör klart att filmerna kommer att brytas för reklam. De som skrivit på ett sådana avtal kan inte komma tillbaka och hävda att de blivit kränkta, sade Göran Ellung, kommunikationsdirektör på TV4, till TT i samband med en av de tidigare rättegångarna.

Svårare att göra film

Och Claes Erikssons motstånd mot reklam har gjort att han fått allt svårare att göra film. Det märktes tydligt när han spelade in Den enskilde medborgaren 2006.

– Vi höll på att ställa in inspelningsstarten. Det var flera finansiärer som hoppade av när jag inte ville tillåta reklam. Det var tack vare gamla kontakter, som jag fick tära extra hårt på, som vi kunde komma i gång.

TT/Kulturnyheterna

Domen i korthet

  • HD slår i domen fast att reklamavbrott bryter tittarens helhetsupplevelse av en film. Även om ett avbrott placeras i ett scenbyte så bryts det av regissören avsedda samspelet mellan scenerna och reklamen gör också att filmen blir längre än regissören tänkt sig, vilket inte är oviktigt, enligt domstolen.
  • HD slår också fast att de kommersiella intressena bakom reklamen inte väger tyngre än upphovsmannens rätt till att bestämma hur hans verk ska återges.
  • Slutsatsen blir därför att reklamavbrotten i Sjömans och Erikssons filmer kränkte upphovsmännens egenart i strid med upphovsrättslagen. Däremot har TV4 inte kränkt regissörernas litterära eller konstnärliga anseende, enligt HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.