Foto: SVT

1,2 miljarder till regional kultur

Uppdaterad
Publicerad

Kulturrådets styrelse har beslutat om hur det årliga kulturstödet ska fördelas runt om i landet.

I år är det fjärde gången som bidragen fördelas enligt den så kallade kultursamverkansmodellen. Modellen innebär att landets län och regioner upprättar kulturplaner och söker bidrag för sina verksamheter. Tanken är att makten över kulturpolitiken i större grad än tidigare ska ligga ute i landet, istället för i Stockholm.

– Regionernas kulturplaner visar hög ambitionsnivå överlag, säger Kerstin Brunnberg, ordförande Kulturrådet. Det finns en stark vilja att åstadkomma något och tydligt fokus på innehållet i kulturverksamheten.

Enligt Kulturrådet har också intresset för kulturfrågorna runt om i landet ökat i takt med att samverkansmodellen satt sig.

– Under de tre år som kultursamverkansmodellen varit igång har intresset för kulturfrågor i regionerna stadigt ökat, säger Erik Åström, koordinator för regionala frågor på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.