Det gemensamma kulturuppropet kallar förslaget för ”Kulturlyftet”, och menar att det behövs för att undvika växande klyftor mellan storstäder och landsort. Foto: TT

Kravet: 1 miljard till regional kultur

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver ett omfattande ”kulturlyft” för kulturlivet utanför storstäderna. Det menar 65 regionala kulturinstitutioner som nu går samman i ett gemensamt kulturupprop, och kräver en extra miljard till svenskt kulturliv.

”Har vi kultur i hela landet? Svaret blir tyvärr ett mediokert; njae.” Så skriver 65 regionala teatrar, museer och konserthus i ett gemensamt kulturupprop tillsammans med organisationen ”Hela Sverige ska leva”.

I helgen publicerades deras debattartikel i en lång rad svenska medier där de kräver en miljard mer från regeringen i kulturbudgeten för regionala kultursatsningar.

”Satsningen skulle ge en mängd möjligheter och bidra till ett öppet och vitalt samhällsklimat. 1 miljard är en liten insats i förhållande till de samhällsvinster som skulle skapas”, skriver representanter för Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas samarbetsråd.

Kräver att regeringen agerar

De kallar förslaget för ”Kulturlyftet”, och menar att den behövs för att undvika växande klyftor mellan storstäder och landsort. Man trycker bland annat på kulturens roll i att locka turister och bidra till regional tillväxt.

”Nu är det tid för vår regering, så väl kultur- som stats- och finansminister, att gå från insiktsfulla nickar och vackra ord till handling och prioritering. 1 miljard kronor är en liten investering i förhållande till andra statliga investeringar, men mycket pengar för konst- och kultursektorn”, skriver de i artikeln.

Kulturinstitutionerna kräver tre saker i sin debattartikel:

  • 1 miljard mer till kultur i Sverige, där 250 miljoner öronmärks till kultursamverkansmodellen.
  • En förbättrad dialog mellan den statliga och regionala kulturpolitiken.
  • En rikstäckande digital plattform för det regionala kulturlivet.

De står bakom kulturuppropet:

Länsteatrarna i Sverige

Ordförande Åsa Kratz (S)

Vice ordförande Lena Carlbom (C)

Regional Musik i Sverige

Ordförande Nina Björby (S)

Vice ordförande Gunn Öjebrandt (KD)

Länsmuseernas samarbetsråd

Ordförande Yvonne Hagberg (S)

Vice ordförande Inga Göransson (C)

Hela Sverige ska leva

Ordförande Åse Classon

Ordförande Staffan Nilsson

Verksamhetschef Terese Bengard

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.