Tvådelad bild. Till vänster: person spelar violin. Till höger: spelkaraktär med svärd på berg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men hur låter det då? Se mer i klippet. Foto: Ulf Sandlund och Nintendo

10 år av spelmusikkonserter: SCORE återvänder till Berwaldhallen

Publicerad

Spelkonserten SCORE firar 10-årsjubileum i Berwaldhallen. Sedan 2013 har konserten dragit publik från hela hela Sverige, men började redan 2006 med Orvar Säfström och Malmö Symfoniorkester på Malmöfestivalen.

– Om man vill se vuxna män gråta så ska man gå på en spelkonsert, säger producenten Orvar Säfström.

Sverige lockar spelentusiaster med spelmusikkonserter och det är något som inte är lika etablerat i andra länder.

Producenten Orvar Säfström som också kommer vara värd för konserten på Berwaldhallen, berättar att spelmusikfans i andra länder är avundsjuka på Sveriges rika spelkonserts utbud. Han förklarar att skillnaden mellan spelkonserter i Europa och USA är väldig stor. I USA får människor mer en eventkänsla, där människor är utklädda till Mario på scen och fokuset är på showen och inte musiken.

– Här tänkte vi annorlunda, ska man göra det här så ska det vara en riktig konsert och lyfta fram musiken och musikerna och det har publiken älskat, säger producenten Orvar Säfström

Kända låtar och ny musik

Publiken får uppleva musik från spel som Killzone, Age of Conan och Metal Gear Solid. En höjdpunkt under jubileumskonserten är musiken från Bloodborne, som framförs live för första gången, nyskriven för denna konsert.

Publikens favoriter

Vissa låtar är särskilt populära. Musik från Final Fantasy, The Legend of Zelda och Halo är riktiga publikfavoriter. Och The Dragonborn Comes från Skyrim har blivit en ny signaturmelodi för konserterna. Den framförs av sångerskan Sabina Zweiacker tillsammans med både orkestern och Radiokören.

Se i videon vad det innebär att se spelmusik live på konsert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.