Se reportaget om Ulysses: ”Verkligen för mycket av allting”. Foto: TT

100 år sedan Ulysses gavs ut: Så blev romanen en klassiker

Publicerad

I år är det 100 år sedan Ulysses, James Joyce nästan 800 sidor långa praktverk, gavs ut. Romanen, som utspelar sig under en enda dag, den 16 juni 1904 i Dublin, har länge setts som ett av modernismens mest betydande verk.

– Det är svårt att tänka sig hur en liknande roman skulle vara idag. Vi skulle inte vara där vi är idag om vi inte hade haft Ulysses och all diskussion om den, säger översättaren Erik Andersson.

I Ulysses får läsaren följa helt vanliga människor, deras liv och vardag i staden. Poeten och litteraturkritikern Jenny Tunedal menar att romanen på sätt och vis är förankrad i den mänskliga kroppen.

– Den handlar om sex, den handlar om att äta, den handlar om att skita, den handlar om att röra sig runt i staden. Den är liksom ångande och svettig, säger hon.

Åtalades för osedlighet

Under de drygt femtio sista sidorna av boken följer läsaren huvudkaraktären Leopold Blooms fru Molly, genom hennes inre monolog. Kapitlet är skrivet som en stream of consciousness, en medvetandeström.

När boken gavs ut i USA som följetong i en veckotidning ansågs bland annat detta kapitel vara väldigt kontroversiellt. 

– När vi har kommit fram till Mollys monolog i slutet fick Amerika nog och då åtalades Ulysses för osedlighet. För Molly ligger ju och drar sig på morgonen och tänker på sex. Men eftersom det fanns ett åtal och ryktet hade spridit sig, blev det en omedelbar succé, såklart, säger kulturjournalisten Ingrid Elam.

18 kapitel i olika stilar

Boken består av 18 kapitel, skrivna i olika stilar och former, något som översättaren Erik Andersson fått brottas med när han under tre år arbetade med boken.

– Det fanns ingen redaktör för den här boken, ingen som sa ”stopp, nu räcker det”. Det är ju verkligen för mycket av allting. James Joyce var omgiven av människor som ansåg att han var ett geni och de uppmuntrade honom alldeles för mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.