Nu genomförs nya dykningar på 1400-talsvraket Gribshunden utanför Ronneby i Blekinge. Foto: Johan Rönnby/Södertörns högskola/TT

1400-talsvrak fascinerar forskare

Publicerad

Nu genomförs nya dykningar på 1400-talsvraket Gribshunden utanför Ronneby. Redan första dagen gjorde forskarna nya upptäckter.

Efter ett långt uppehåll undersöks nu Gribshunden igen. Världens kanske bäst bevarade 1400-talsskepp ska skannas, filmas, fotas och tecknas av i en kartläggning av vrakplatsen.

– Det här är ett av de viktigaste vraken i världen, säger Jon Adams, världsledande marinarkeolog.

Mycket nytt

När den första av tre expeditionsdagar avklarats på söndagen var forskarna lyriska.

– För oss är det mycket nytt. Vi ser nya skeppsdetaljer som vi aldrig sett tidigare. Det är skithäftigt. En av dykarna hittade precis en kanonkula, säger dykledaren Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola.

Viktigt fynd

Med på dykningarna är professor Jon Adams, världsledande forskare på skepp från medeltiden, som jobbade med bärgningen av brittiska Mary Rose, världens mest kända vrak vid sidan av Vasa.

– Det här är ett otroligt viktigt fynd. Ett häpnadsväckande välbevarat exemplar som länkar ihop medeltidens skeppsteknik med den som började användas på 1300- och 1400-talen, säger Jon Adams efter att ha varit nere vid Gribshunden i timmar.

Kartläggningen av vraket görs för att kunna genomföra en större undersökning längre fram.

– Ju mer man tittar på det, ju mer inser man hur mycket som finns kvar där nere och hur spännande det är. Det är ett skepp jämngammalt med Christoffer Columbus Santa Maria, men bevarat, säger Johan Rönnby.

Fakta: 520 år gammalt skepp

Vraket har varit känt sedan 1970-talet, men det var först 2013 som det kunde fastställas att skeppet verkligen var Gribshunden.

Skeppet skulle gå från Köpenhamn till Kalmar 1495. Seglatsen genomfördes på uppdrag av danske kung Hans och syftade till att försöka återfå Sverige i Kalmarunionen.

Fartyget förliste utanför Ronneby sedan det utbrutit en brand ombord.

Vraket är 30 meter långt och ligger på åtta till nio meters djup.

Bevarandeförhållandena för vrak i Östersjön är goda tack vare det bräckta vattnet.

Källa: Blekinge läns museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.