15 radioprofiler stöttar de som vittnar om rasism på Sveriges Radio. Foto: Jessica Gow/TT

Radioprofiler i öppet brev: Lyssna på våra kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan gick 39 medarbetare på Sveriges Radio ut i ett upprop mot rasism på arbetsplatsen. Nu får de stöd från 50 radioprofiler i ett öppet brev som publicerats i Dagens Nyheter. ”Vissa av oss har själva upplevt det som uppropet vittnar om”, skriver de.

Radioprofilerna Cecilia Uddén, Jesper Lindau, Gunnar Bolin, Agneta Furvik och elva andra medarbetare på Sveriges radio stöttar det upprop mot rasism på arbetsplatsen som skrevs under av 39 medarbetare på Sveriges Radio den 25 september. I ett öppet brev i Dagens Nyheter skriver de:

”Vi skriver för att ge våra arbetskamrater vårt stöd och visa att vi hör deras berättelser. Vissa av oss som skriver här har själva upplevt det som uppropet vittnar om. Rasism finns på vår arbetsplats, liksom i det övriga samhället.”

Radioprofilerna vänder sig mot vd Cilla Benkös påstående att ”Sveriges Radio inte är ett rasistiskt företag och att vi inte har rasistiska medarbetare”, och menar att det är ett sätt att skyla över problemen.

Vidare efterfrågar radioprofilerna en intern diskussion och åtgärder för att ”agera för att komma åt den rasism som Sveriges Radio inte är undantaget från.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.