Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många som inte unnat mig min framgång.” Hör hur artisterna använder sig av Tiktok för att locka lyssnare. Foto: Per Nilsson

15 sekunder gav henne skivkontrakt: ”Får folk att vilja höra hela låten”

Uppdaterad
Publicerad

Musikbranschen flyttar över till Tiktok, något som artisterna Bell och Irmeli dragit stor nytta av. Genom att klippa ut den svängigaste delen av en kommande låt kan man plantera ett intresse hos lyssnaren, som när det är dags för släpp är nyfiken på resten.

– Folk börjar lära sig det utantill, berättar Irmeli.

Femton sekunder om, och om och om igen. Under flera månaders tid postar artisten Irmeli Gehring samma del av sin osläppta låt på Tiktok. Till slut har man lärt sig snutten utantill, och då är det dags att ge ut den i sin helhet.

– Man vill ju inte lägga ut hela låten, då finns det inget att bli intresserad av sedan, berättar Irmeli.

Fick skivkontrakt

Låten ”Festen” är hennes svenska debut, och efter att ha laddat upp klipp när hon mimar, sminkar sig och dansar till teaserljudet fick hon flera erbjudanden om skivkontrakt.

När du skriver musik, tänker du att den ska fungera på Tiktok då?

– Man vill ju skriva en hookig låt, och göra helheten så catchy som möjligt. Tiktok får jag ta sedan, säger Irmeli.

Tar rygg på varandras musik

Att samarbeta, till exempel genom en remix, öppnar dörrar till nya följare, andra genrer och större uppsving.

– Irmelis låt är ju inte nödvändigtvis min grej som jag hade gjort om jag gick in i studion ensam, säger artisten Bell som nu är aktuell med en egen vers på Irmelis ”Festen”.

Bell slog själv igenom med just en ”open verse” – att gästa en redan befintlig låt med en egenskriven vers – som hon postade på Tiktok. Efter stort engagemang från sina följare gjorde hon om versen till en hel låt som fick heta ”Missförstått”.

Följarna mimar till texterna

I år släppte Bell ”Pollen” med ”Papi Santana”, och använde samma teaser-metod som Irmeli. Låten blev årets näst mest spelade på Tiktok.

Har du känt av några nackdelar med att använda plattformen som artist?

– Sedan det gick bra för mig på Tiktok har det funnits många som inte unnat mig min framgång. Sociala medier är så lättillgängliga för unga och icke-fullt utvecklade. Det tyckte jag kunde vara jobbigt till en början, men Tiktok är samtidigt ett otroligt verktyg för att komma nära sina lyssnare.

Var hade du varit utan Tiktok?

– Hemma i mitt flickrum hos mina föräldrar, skrattar Bell.

Fler Låtar som blivit virala på tiktok

  • Prada – Cassö, Raye, D-block Europe
  • Say So – Doja Cat
  • Savage – Megan the stallion
  • Ut med allt – Björn Holmgren
  • Syrener – Olivia Lobato
  • Strangers – Kenya Grace
  • Fergalicious – Fergie
  • 17 – Adaam
  • Bonaqua – Henric Edström
  • Ceilings – Lizzy McAlpine

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.