Skådespelaren Amandla Stenberg Foto: TT

16-åring får Hollywood att debattera rasism

Publicerad
Hollywood diskuterar kulturell appropriering.
Det händer på Instagram.
Längst fram i ledet står en 16-åring med växande inflytande.

Den 15 april i år laddade skådespelaren Amandla Stenberg, 16, mest känd för rollen som Rue i filmen ”The Hunger games”, upp en video på Youtube.

Videons titel lyder ”Don’t crash crop my cornrows” och behandlar vit populärkulturs exploatering av traditionellt svarta uttryck. Avstamp: frisyrer.

Från Beyoncé till Katy Perry

Amandla Stenberg beskriver hur kvinnliga svarta artister som Alicia Keys och Beyoncés flätade hår gjorde att modeindustrin vaknade. Framgångsvågen för hip hop och r’n’b gick att kapitalisera. Stora modehus plockade upp och sålde stilen vidare till vita.

I förlängningen syns det till exempel i Katy Perrys musikvideo till ”This is how we do”, där hon dricker drinkar i flätat hår under ett foto av Aretha Franklin, och på Miley Cyrus twerkande i videon till ”We can’t stop”, berättar Amandla Stenberg.

Rasistiska generaliseringar

Kulturell approprinering blev en hetpotatis till diskussion i popkulturen i samband med just det twerkandet. I kombination med att andra vita artister som Taylor Swift och Lily Allen gjorde samma sak i sina musikvideor, eldades diskussionen på.

– Gränsdragningen mellan kulturellt utbyte och kulturell appropriering kommer alltid att vara suddig. Men så här är det: appropriering uppstår när en stil leder till rasistiska generaliseringar eller stereotyper om dem det kommer ifrån, men blir coola eller roliga när privilegierade använder det, säger Amandla Stenberg i Youtube-videon.

Hon konstaterar samtidigt att medan svart kultur aldrig har sålt lika bra, verkar polisvåldet gentemot svarta i USA och uppdelningen mellan svarta och vita blir värre.

– Hur skulle Amerika se ut om vi älskade svarta människor lika mycket som vi älskar svart kultur?, avslutar Amandla Stenberg.

Instagram-bråk

När dokusåpastjärnan Kylie Jenner nyligen lade ut en bild av sig själv på Instagram, med traditionella cornrow-flätor, kommenterade 16-åringen bilden:

”När du approprierar svart stil och kultur men inte använder din maktposition för att hjälpa svarta amerikaner genom att belysa ditt hår istället för polisbrutalitet eller rasism.”

Kylie Jenner var inte sen med att svara:

”Mad if I don’t, mad if I do”.

”Svarta kvinnor får skämmas”

Amandla Stenberg verkar dock inte bry sig om ignoransen. Hon fortsätter att dela sin mening genom Instagram, där hon har omkring 300.000 följare.

”Svarta drag är vackra, svarta kvinnor är det inte. Vita kvinnor är dygd och lust, svarta kvinnor är föremål för fetischism och brutalitet.  Det verkar vara mentaliteten som genomsyrar svart femininitet och skönhet i ett samhälle uppbyggt av eurocentriska skönhetsideal”, skriver hon.

”Vita kvinnor hyllas för att förändra sina kroppar, fylla ut läppar och sola sin hy. Svarta kvinnor får skämmas trots att de har just de dragen naturligt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer