Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin. I klippet kan du också höra Mikael Linnander, föreståndare Kärrasand camping och nöje, som är en av de drabbade inom kulturvärlden. Foto: TT

5970 ansökningar till krisstöd för kultursverige

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningstiden till regeringens krisstöd på 500 miljoner för kulturlivet gick ut under natten till torsdagen, och 5 970 ansökningar från Sveriges pressade kulturaktörer har lämnats in.

– Målet är att vara klara med beredningen innan midsommar, och förhoppningsvis kunna betala ut stödet innan dess, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

Kulturupprop, krismöten och dramatiska nödrop i sociala medier. Läget är hårt pressat för stora delar av det svenska kulturlivet under den pågående pandemin. Regeringen har utlovat ett krisstöd på en halv miljard till de värst drabbade sektorerna.

I veckan avslutades ansökningstiden för de 500 miljoner som kommer att delas ut av, och sammanlagt har det kommit in 5 970 ansökningar från svenskt kulturliv, som gör anspråk på inkomstbortfall på sammanlagt en miljard kronor. Regerings krisstöd är fördelat mellan olika kulturformer, och delas ut av Kulturrådet, Svenska Filminstitutet, Konstnärsnämnden och Författarfonden.

500 miljoner ska delas ut från fyra olika kulturinstitutioner. Foto: SVT Grafik

Klart innan midsommar

Till Kulturrådet, som ska dela ut 370 miljoner, har det kommit in 2 100 ansökningar med inkomstbortfall på sammanlagt 760 miljoner kronor. Nu väntar bråda dagar på Kulturrådet – som ska fatta beslut om vilka som beviljas krisstöd redan innan midsommar.

Musiklivet, med dess inställda turnéer och konserter, står för hälften av ansökningarna, medan alla inställda teater och dansföreställningar inom scenkonsten utgör drygt 25 procent. Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin är optimistisk inför att beslut nu ska kunna fattas skyndsamt.

– Målet är att vara klara med beredningen innan midsommar, och förhoppningsvis kunna betala ut stödet innan dess, säger Ravin till Kulturnyheterna.

Siffran på 2 100 är preliminär, dubbletter och felaktiga ansökningar ska gallras ut, och under fredagen kommer styrelsegruppen besluta vilka riktlinjer som ska gälla för vilka som ska få stöd – och vilka som blir utan.

”Stort ansvar”

Men hur ska 370 miljoner kunna täcka de begärda 760 miljonerna i inkomstbortfall? Enligt Svante Weyler, ordförande för Kulturrådets styrelse, ser pengarna trots allt ut att räcka till, eftersom de sökande bara har rätt till mellan 75 och 50 procent av sin begärda summa.

– Som det ser ut nu är det möjligt att alla berättigade sökande får del av stödet. De får kanske inte allt de sökt för, men en del, säger han till SVT.

Vi har hört dramatiska berättelser från hårt pressade kulturaktörer de senaste veckorna. Hur ser ni på Kulturrådet på ansvaret för att besluta vilka som får stöd och inte?

– Det känns som ett viktigt och stort ansvar, och vi ska göra vårt bästa för att vara så transparenta och kommunikativa som möjligt, säger Kajsa Ravin.

– Vi har lyssnat in både branschorganisationer och enskilda kulturutövares berättelser, och det är oerhört smärtsamt – hela samhället är i kris.

Krisstödet till kulturen

I mars meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att en halv miljard kronor i krisstöd skulle delas ut till kulturlivet. 370 miljoner kronor går till Statens kulturråd, 50 miljoner till Filminstitutet, 70 miljoner går till Konstnärsnämnden och 10 miljoner går till Författarfonden.

I början av maj meddelade regeringen att man också tillsätter ett krispaket på 319 miljoner kronor i riktat stöd till statligt finansierade kulturinstitutioner, i syfte att täcka intäktsbortfall. Man kommer också dela ut 500 miljoner kronor till mediesektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.