Kulturminister Amanda Lind (MP) vid onsdagens presskonferens

Beskedet: 1,5 miljard i extra krisstöd till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Kulturen får 3,4 miljarder i kommande budgetsatsningar, däribland ett nytt krisstöd på 1,5 miljarder under 2020, meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) vid en presskonferens.

– Alla delar av kulturen har drabbats av pandemin, säger Amanda Lind (MP).

Biträdande finansminister Per Bolund (MP) och kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade idag budgetsatsningar på kultur, som en del av den ordinarie höständringsbudgeten. Kulturen får 3,4 miljarder.

Bland annat ska kulturskolorna, som länge haft det ekonomiskt tufft på många håll i landet, få 200 miljoner kronor årligen de kommande tre åren. Även bibliotekens verksamhet ska stärkas med 150 miljoner kronor år 2021, och därefter 75 miljoner de kommande två åren.

Extra krisstöd på 1,5 miljarder

Samtidigt som de ordinarie budgetsatsningarna presenterades, kom besked om ett ytterligare krisstöd på 1,5 miljarder kronor som ska komma kulturlivet till dels under 2020. Pengarna ska gå till det fria kulturlivet och fördelas av institutioner inom kultursektorn, bland annat kulturrådet.

– Vi kommer fortsätta jobba hårt för hur vi ska kunna ta oss igenom corona, vi har många utmaningar framåt men det här är ett viktigt tillskott, säger Amanda Lind (MP).

Tidigare har bland annat scenarbetare och tekniker varit kritiska till att de inte kunnat söka regeringens krisstöd för kulturlivet. Om det nya krisstödet ska täcka även scenarbetare är dock ännu oklart. Likaså hur pengarna ska fördelas mellan olika delar av kulturlivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.