Arbetsförmedlingen förutspår 400 fler jobb inom kultur- och mediabranschen nästa år. Foto: Björn Larsson Rosvall & Rick Bowmer/TT

400 fler jobb inom kultur och media nästa år

Publicerad

För tredje året i rad ökar sysselsättningen i kultur- och mediebranschen, enligt en rapport från Arbetsförmedlingen. Men konkurrensen om jobben är fortfarande hög, och digital kompetens blir allt mer eftertraktat.

År 2018 blev jobben inom kultur- och mediesektorn hela 800 stycken fler. I Arbetsförmedlingens prognos för 2019 förutspås att antalet sysselsatta inom branschen fortsätter att öka, dock i något lägre takt, med 400 jobb. Flest jobb kommer att finnas inom filmbranschen, och det beror på att antalet kortare uppdrag blir fler i samband med att det görs mer film och tv-serier i Sverige.

– Vi har ett tydligt trendbrott inom kulturbranscherna, med ökad sysselsättning flera år i rad. Samtidigt är arbetsgivarna fortsatt försiktiga med att anställa, sysselsättningsökningen gäller nästan bara uppdragsbaserade jobb, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Fortsatt svårt att få konstnärsjobb

Prognosen bygger på intervjuer med med arbetsgivare i kulturbranschen. Fortsatt konkurrens syns inom konstnärliga yrken, som fotografer, skådespelare, konstnärer och musiker. Men efterfrågan på teknisk kompetens ökar, och det är brist på ljus- ljud- och scentekniker.

– Vi ser att allt fler arbetsgivarna efterfrågar kulturarbetare och konstnärer med hög multikompetens. Det kan handla om allt från digital och teknisk kompetens till kunskaper i marknadsföring, säger Peter Nofors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer