Sommaren är ett undantagstillstånd när samhällets tryggare medborgare försvinner på semester och lämnar gator, butiker, fabriker, förarhytter och restaurangkök till vikarier, inhoppare, skolungdomar och bemanningsanställda i högre grad än vanligt, skriver Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles. Foto: TT/SVT

44 arbetarskildringar om kropp och utmattning

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles läser antologin ”Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar” – en bok för sommaren som är svår att lägga ifrån sig.

Det är en bok med en eftertänksam titel, och den lämnar mig inte.  ”Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar”, Föreningen Arbetarskrivares elfte (!) antologi om arbete med 44 bidrag av 42 författare och tecknare: prosa, poesi, aforismer, serier.

Det är en bok för sommaren: den tid då många hittar sitt första jobb och efteråt bevarar minnet av det för alltid. Lukterna, tidskänslan, vuxenheten, arbetskamraterna, ensamheten. Det är nu det börjar, det första medvetna steget in i samhället.

Sommaren är ett undantagstillstånd när samhällets tryggare medborgare försvinner på semester och lämnar gator, butiker, fabriker, förarhytter och restaurangkök till vikarier, inhoppare, skolungdomar och bemanningsanställda i högre grad än vanligt. Även om den gamla industrisemesterns kalender inte gäller riktigt längre gör den det hos de människor som kallas brukare i dag. De som inte flyger på soldränkta semestrar, som behöver andras kroppar för att de själva blivit sjuka eller gamla.

Kroppen står i centrum här, kroppen som i arbete och utmattning, kroppen som i känsla och styrka, kroppen som bär vittnesbörd om den stora samhällshierarkin. Hur den mår, hur den går, hur den betraktas, hur den tas emot när den går sönder och när den utnyttjas. Samhällskroppens kön och klass. Jag läser och gör hundöron. Kvinnan föder grensle över en grav, som Beckett skrev, och förlossningsläkaren Jona Elings Knutsson kupar handen kring barnets huvud, ”kring ditt förstånd och dina drömmar”, på tröskeln till villkoren som skiljer en Nobelpriskandidat från en utförsäkrad.

Sara Gust låter ”Huvudkontoret” stalka en anställd  för att kontrollera träningsmoral och leendets bredd. Karin Nilssons ”Blekta baddräkter” drömmer om ett svart flor för ansiktet som skulle göra det tydligt att något hänt för nu ser allt så fatalt normalt ut. Freke Räihäs text om patientens kroppsminnen, Carola Ankarborg om att vårda en dement med våldsam omsorg, Erik Hakings ”Proletärernas natt” om skiftgång på macken, Beata Hansson om den klassresande mamman som kan dö av skuld. ”Han blev ingen lycklig pojke.”

Alla har egen stil, många är durkdrivna författare men få är utgivna på de största förlagen – vilket misstag att inte fortsätta den unika svenska arbetarlitterära traditionen – men gemensamt är en känsla för arbetets detaljer. Varje handgrepp, manöver och övervägande psykiskt och fysiskt.

Priset för slimmade organisationer, sparbeting, välfärdsmarknad och kvardröjande idéer om kvinnliga omsorgsyrken som underbetalda kall. Avgrunden mellan viljan att göra ett gott arbete och de omöjliga förutsättningarna. Avgrunden mellan att vara föremål för omsorg och i statens eller entreprenörens reglerade tjänst. Livet som ska rymmas på fritiden. Upproren som ställs in. Och ändå. En oändlig kollektiv berättelse om döden och meningen i våra liv, förslitningen som det innebär att leva, man kan inte sluta läsa. Här finns all politik vi behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.