79 chefredaktörer i upprop mot SVT:s onlinetexter

Uppdaterad
Publicerad

79 chefredaktörer på rikstäckande och lokala tidningar har skrivit under ett upprop på sajten Altinget där de kräver att kulturminister Parisa Liljestrand (M) ska gå till botten med hur SVT:s textjournalistik ska begränsas.

Tidigare i veckan rapporterade Kulturnyheterna om en rapport som branschorganisationen Tidningsutgivarna lämnat in till kulturdepartementet där det framkommer att en tredjedel av SVT:s publiceringar inte har någon video.

SVT bör primärt syssla med rörlig bild även online och för stora textmängder konkurrerar med kommersiella medier och hotar mediemångfalden, menar chefredaktörerna.

Just nu diskuteras formerna för public service-företagens framtid i sändningstillståndet som ska gälla 2026 – 2033. Regeringen har tidigare meddelat att finansieringen för bolagen kommer ligga fast, men har inte nämnt något om textbegränsning.

Kulturnyheterna söker kulturminister Parisa Liljestrand.

Hör Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och SVT:s mediedirektör Jan Helin framföra sina respektive argument i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.