Foto: TT

Kritiskt läge för Sudans journalister

Uppdaterad
Publicerad

I december inleddes protester mot att priset på bröd i Sudan har ökat. Sedan dess har 79 journalister och anställda inom media gripits och fängslats, det rapporterar tidningen Journalisten.

Brödpriset i Sudan har stigit, vilket har lett till stora demonstrationer i landet. Samtidigt har staten dragit åt svångremmen för Sudans journalistkår och gripit flera journalister i samband med protesterna, det rapporterar tidningen Journalisten.

Sedan den 19 december då demonstrationerna startade har 79 journalister gripits och hållits fängslade i minst 48 timmar. Det handlar både om journalister som har bevakat protesterna och de som själva har protesterat mot regimens censur. Inför ett möte mellan president Omar al-Bashir och ett antal chefredaktörer den 6 februari har samtliga gripna reportrar frigivits, efter att i flera fall ha suttit fängslade i flera veckors tid, enligt Reportrar utan gränser.

Enligt organisationen har sudanesiska säkerhetstjänsten också beslagtagit flera tidningsupplagor. Tidningen Al-Jarida är en av de tidningar som drabbats hårdast av NISS beslag och har i genomsnitt fått ut mindre än ett nummer varannan dag sedan i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.