”The A-team” är en actionfilm som grundar sig på en amerikansk tv-serie som sändes i början av 80-talet och som gick i Sverige några år senare.
I TV-serien ”The A-team” hjälper fyra vietnamveteraner privatpersoner i knipa medan de själva jagas av det militära rättsväsendet för ett brott som de är oskyldiga till.
De fyra karismatiska skådespelarna i serien gjorde med sina överdrivet utmejslade karaktärer programmet till en osannolikt stor succé bland barn och vuxna i de amerikanska tv-sofforna. Mr. T som spelade BA. Baracus var alla barns idol; en infantil, bångstyrig bjässe med våldsamt humör och utseende som gjorde vänner av ordning mörkrädda, samtidigt som han själv var räddast av alla – för att flyga.
Varje program inleddes med att teamet på det ena uppfinningsrika sättet efter det andra, framgångsrikt lyckades smuggla ut medlemmen ”Murdoch” (ett geni och begåvad pilot) ur det mentalsjukhus där han för tillfället satt tvångsplacerad.
Det var en tv-serie med många förryckta infall som saknar svensk motsvarighet, tack och lov kanske. Det närmaste jag kan komma på att jämföra den med, i påhittighet, är 70-tals serien ”Tårtan”, fast utan grädde, och med våld, explosioner, biljakter och vapen...
I filmen är hjältarna uppdaterade till Irakveteraner och handlingen går till botten med hur de kom att bilda sin trupp och hur de ådrog sig en tillvaro av flykt undan lagen.
Även det nya A-teamet har charm. Att det är ett gäng skapliga aktörer kan inte förnekas, Liam Neeson (Clash of the Titans, Schindlers list, Batman begins) som ledaren Hannibal, Sharlto Copley, senast aktuell i ”District 9” som Wikus Van Der Merwe, spelar galenpannan Murdoch och Bradley Cooper (Wedding crashers, Baksmällan) är den tvålfagre Faceman som kan lura vem som helst. Jessica Biel är det enda kvinnliga alibit, hon å andra sidan är tuff, smart och har makt.
Quinton ”Rampage” Jackson, till vardags inte skådespelare utan framgångsrik utövare av fullkontakt-kampsport, får axla Mr.T:s mantel som den mest muskulöse slagskämpen med en mohawk på den här sidan om millennieskiftet.
Sympatisk är konspirations-temat där CIA är skumma, för att inte säga genomonda mördare, samtidigt som den amerikanska krigskulturen glorifieras när det passar, exempelvis då det gäller att fullständigt förinta en fientlig helikopter fullastad med mexikanska förbrytare...
Om jag skulle ge ett omdöme till min lillebror, som när det begav sig, på amerikansk mark och på bästa sändningstid för familjeprogram i TV, varje veckoslut delade tv-soffan med mig inför ett nytt avsnitt av ”The A-team”, skulle jag säga att den här filmen var fet! – och rolig! och att ”Wikus” är en bra ”Murdoch”, Jessica Biel är tuff som bara den och tja, Liam Neeson är inte lika seg och tråkig som han brukar vara. Halsbrytande, hissnande action är vad man får och man ser saker som man garanterat aldrig sett förut.
”A-team” är egentligen exakt så mycket man kan begära av en film baserad på en lite dammig plojserie från 80-talet: En väldigt kompetent actionfilm av tvättäkta amerikanskt snitt med fantastiska stunts, humor och skådespelarinsatser över genomsnittet, om än med taffligt utvecklade karaktärer och med en fläkt av förkastlig, krigsromantisk, USA-glorifierande hållning. Samtidigt är den uppfriskande konspiratoriskt inställd gentemot till exempel CIA och mycket välproducerad. Den kommer att göra kassasuccé både i USA och i Sverige.
Slut-klämmen, filmens tveksamma moral – något i stil med att dödandet är nödvändigt för tuffa män – är lite obekväm för ett pacifisthjärta som mitt, med förkärlek till actionhjältar som i värsta fall skjuter sina offer i knäna. Med tanke på att ”A-team” i mångt och mycket är en film för trettonåringar, kunde man väl ha hållit kvar vid B.A. Baracus gammaldags fasoner i Mr. T:s gestalt: att vara kolerisk, barnsligt brutal och hämningslöst råbarkad utan att gå med på att döda en enda människa på riktigt.
Se trailern på den officiella sajten
Betyg: 2/5 Gomorron Sverige
Betyg: 3/6 Svenska Dagbladet
Betyg: 2/5 Dagens Nyheter
Betyg: 3/5 Expressen
Betyg: 3/5 Aftonbladet