Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Bjorn Ulvaeus and Anni-Frid Lyngstad 1980 Foto: TT

Abba gör tv-show och turné – i form av ”abbatarer”

Uppdaterad
Publicerad

I höst återförenas Abba i en tv-show. Men Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid står inte själva på scenen – istället är det fyra digitalt framställda ”abbatarer” som framför gruppens hits.

Benny Andersson avslöjade redan hösten 2017 för SVT att bandet planerade någon form av hologramföreställning, där Abbamedlemmarna skulle delta i form av avatarer.

Nu berättar hans bandkollega Björn Ulvaeus, på plats i Bryssel där han berättat om projektet för EBU, att arbetet med en global tv-show, där fyra digitalt framställda kopiorna ersatt originalmedlemmarna, pågår.

– Vi håller på att skapa ”abbatarer” just nu, berättar Björn Ulvaeus för TT.

Turné planerad

Det är brittiska BBC och amerikanska NBC som planerar en tv-sänd hyllningsshow till Abbas ära i höst. Tanken är att de fyra digitala kopiorna ska framträda under showen med en av gruppens låtar.

Enligt Björn Ulvaeus kommer ”abbatarerna” även att ge sig ut på turné i samband med showen.

– Ja, det är tanken, att det ska komma något halvår, kanske tre kvarts år efter showen. Men då kommer vi att använda olika teknologier. Dels den vi utvecklar här, men i en livesituation kanske man också använder hologram någonstans och body-doubles, säger han till TT.

”En tidsmaskin”

När Benny Andersson i september 2017 pratade om den planerade hologramturnén  beskrev han den som en ”tidsmaskin” för SVT.

– De enda som inte kommer vara där live är vi, men vi kommer vara där ändå, sa han då.

Enligt Benny Andersson planeras turnén att inledas 2019 – om planerna går i lås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.