Uncut Gems, som följer den slemmige juveleraren Howie (Adam Sandler) trassliga liv, har hyllats av kritikerna. Foto: AP/TT

Adam Sandler om hajpade Uncut gems: Tyckte riktigt illa om min rollfigur

Publicerad

I en tid när kultur allt oftare bedöms utifrån vilken god moral den signalerar kommer Uncut gems, en film full av själviska människor som får dig att vilja kasta bort ditt liv. Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita har träffat filmens skådespelare Adam Sandler och Idina Menzel i Los Angeles.

I Uncut gems spelar Adam Sandler den slemmige juveleraren Howie Ratner som har en stor skuld till fel människor. Han får besök av våldsamma indrivare som spöar skiten ur hans medarbetare. Det ser dåligt ut för Howie, men tack vare kontakter lägger han vantarna på en unik ädelsten: en svart opal.

Han lånar ut ädelstenen till basketspelaren Kevin Garnett (spelad av sig själv) som tror att opalen ger honom superkrafter. Spelmissbrukaren Howies plan blir att spela och vinna stort på Garnetts nya förmågor. Dessutom måste Howie hålla sin unga flickvän Julia (Julia Fox) nöjd, samtidigt som han ligger i skilsmässa med sin fru Dinah, spelad av Idina Menzel (känd som Elsa från Frozen).

Tyckte inte om sin karaktär från början

Kulturnyheterna har träffat filmens skådespelare Adam Sandler och Idina Menzel i Los Angeles som berättar om sina karaktärers relation i filmen.

– Vi är vid punkten i vårt förhållande när det inte går jättebra, förklarar Sandler.

– Jag tror att han övertygade henne om en dröm för länge sedan, och han drömmer fortfarande, men hon har gått vidare, säger Idina Menzel.

Trots Howies många osympatiska sidor lyckas regissörsbröderna Josh och Benny Safdie få med publiken på Howies dröm.

– Jag tyckte inte heller om honom från början när jag läste manus. Men desto djupare jag lärde känna killen, och ju mer Safdie-bröderna berättade om hur han blev den här personen, så förstod jag hjärtesorgen han gick igenom. Så jag förlät honom, säger Adam Sandler.

Gerillafilmande skapar oemotståndligt kaos

Safdie-brödernas patenterande gerilla-filmande skapar en atmosfär av oemotståndligt kaos som varit konsekvent sedan deras semi-självbiografiska debutfilm Daddy Longlegs (2009), som handlar om deras vilda uppväxt på Manhattan.

Bröderna är vana att filma utan tillstånd med riktiga människor och de har jämförts med filmarna under franska nya vågen.

Uncut gems är deras största produktion hittills och har krävt en mer kontrollerad inspelning, men många av deras metoder är intakta och de har en direkt närvaro till gatans folk, perfekt tonsatt av Daniel Lopitans porlande syntsoundtrack.

– Många av skådespelarna är riktiga juvelerare, riktiga New Yorkers, säger Adam Sandler.

– De skapar ett kaos, men det är ett organiserat kaos, det känns aldrig som att de inte har kontroll, säger Idina Menzel.

– När man får stryk kan det vara lite utan kontroll, säger Sandler halvt på skämt, och fortsätter:

– Alla fick prata i munnen på varandra, även om manuset tydligt sade ”den här personen säger det, sedan säger nästa person detta” så var det samtal som hela tiden överlappade varandra.

Skuldsatt till en judisk gangster

Uncut gems har blivit den lilla filmstudion A24:s mest lönsamma premiär och den har spelat in över 34 miljoner dollar under en limiterad biorelease i USA. I Sverige släpps filmen direkt på Netflix, den 31 januari.

En detalj som sticker ut i filmen är att Howie är skuldsatt till en judisk gangster. Det är en ovanlig konstellation på film, särskilt i relation till de svarta killarna i basketproffset Kevin Garnetts gäng.

– Det klart att många av rollfigurerna i filmen är judiska men jag tror inte att det säger något särskilt om judisk identitet, det handlar mer specifikt om den här filmen, säger Adam Sandler.

– Jag tycker att den visar hur desperat judar vill kunna spela basket, säger Idina Menzel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.