Sörjande tänder ljus för att hedra årsdagen av morden på Jan Kuciak och Martina Kusnirova. Foto: AP/TT

Affärsman frias för journalistmord i Slovakien

Uppdaterad
Publicerad

Den slovakiska entreprenören Marian Kocner frias för inblandning i mordet på journalisten Jan Kuciak 2018. Däremot fälls en annan person för delaktighet i mordet.

Kocners verksamhet granskades av journalisten Jan Kuciak och han har stått inför rätta misstänkt för att ha beställt mordet. Men domstolen har inte hittat några bevis för det, däremot döms en annan person för delaktighet i dådet.

Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova sköts ihjäl i sitt hem utanför Bratislava 2018. Mordet utlöste massprotester i Slovakien och har lett till en omformning av det politiska landskapet sedan den dåvarande premiärministern Robert Fico tvingats avgå.

Två personer dömda sedan tidigare

Att ställa mördarna inför rätta har varit ett test av Slovakiens rättsliga och politiska system, som länge har betraktats som mottagligt för korruption.

Två personer har dömts för mordet sedan tidigare. En före detta soldat har erkänt sig skyldig och dömts till 23 års fängelse för att ha mördat paret. Ytterligare en person har dömts till 15 års fängelse för medhjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.