Se reportaget om regissören Sahraa Karimi. Foto: TT

Afghanska regissören Sahraa Karimi vill göra film om sin flykt

Publicerad

Den afghanska filmregissören Sahraa Karimi är juryordförande för Stockholm filmfestival i år. Hon har en lång meritlista som filmregissör och hennes flykt undan talibanerna i augusti uppmärksammades världen över.

Sarhaa Karimi var fram tills talibanernas maktövertagande chef för den statliga organisationen Afghan film.

I hennes senaste spelfilm Hava, Maryam, Ayesha (2019), som visades på Venedigs filmfestival, följer hon tre gravida kvinnor i Afghanistan. Filmen var den första som helt och hållet producerades i Kabul, med regissör och skådespelare från Afghanistan.

Se reportaget om Sarhaa Karimi i  klippet ovan.

Anklagelser från aktivister

Samtidigt som Sarhaa Karimi  ska leda Stockholms filmfestivals juryarbete har hon de senaste dagarna anklagats av afghanska kvinnoaktivister för korruption, hot och förtal, enligt radions Kulturnytt.   

– Det förnekar jag förstås. Jag är en känd anti-korruptionsfigur i Afghanistan. Jag är också en aktivist som strider för kvinnors rättigheter i Afghanistan. När jag först tog upp kampen mot filmmaffian och korruptionen så ogillades det, så jag fick många fiender. Och nu försöker de smutsa ner mitt rykte, säger hon till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.