Zakarias Zouhir ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund (ASR). Till vänster en demonstrant i Nederländerna.

Afrosvenskarna: En rasistattack

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Afrosvenskarna inte fått gehör för sitt protestbrev till nederländska ambassadören om att ta bort blackface-karikatyren Svarte Petter, planerar Afrosvenskarna nu fler och större protester.

– Vi kommer inte ge oss. Jag tror att man har missbedömt oss afrosvenskar i Sverige. Man tror inte att vi är lika röststarka som afroamerikaner i USA, men det är vi säger Zakarias Zouhir, ordförande för Afrosvenskarnas riksförbund (ASR).

Blackface-karikatyr

Upprinnelsen till bråket är att Holländska klubben den 30 november traditionsenligt kommer fira helgonet Nikolaus (Sinterklaas) på Nederländska Ambassaden. I firandet medverkar blackface-karikatyren Svarte Petter (Zwarte Piet), en figur med svartmålat ansikte, afroperuk och tjocka rödmålade läppar, som ofta beskrivs som en rasistisk stereotyp.

I ett öppet brev till ambassaden bad Afrosvenskarnas Riksförbund den Holländska ambassadören att plocka bort Svarte Petter från firandet, men svaret blev att ambassaden inte har några åsikter i frågan. Detta har lett till att ASR planerar fler protester. 

”En rasistattack”

– Det här är en rasistattack mot alla afrikaner i hela världen. Vi kommer att arrangera en demonstration, den 30 november, samma dag som Holländska klubben planerar ha sitt rasistiska firande. Om det behövs kommer vi att vända oss till våra afrikanska vänner över hela världen, säger Zakarias Zouhir till Kulturnyheterna.

Zakarias Zouhir hänvisar också till regeringsförklaringen som säger att afrofobi inte har någon plats i dagens Sverige.

– Nidbilden Svarte Petter är en direkt koppling till slaveriet, det är märkligt att det är ok att skratta åt rasistiska stereotyper. Om man gick omkring med ett hakkors på stan hade alla reagerat, men det här är tillåtet. Det är dags för Holländska klubben att kasta den här traditionen i den rasistiska soptunnan. Jultomten får de gärna ha kvar men inte Svarte Petter. ​

I bildspelet ovan finns ett klipp från måndagens Aktuellt-sändning, där man tittat närmare på den kritiserade jultraditionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.