Stockholms tingsrätt har avslagit Cissi Wallins begäran om att få ut Aftonbladets internutredning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Aftonbladet behöver inte lämna ut internutredning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms tingsrätt har avslagit Cissi Wallins begäran om att få ut Aftonbladets internutredning om Fredrik Virtanen. Men utredaren ska ändå förhöras, enligt beslut från tingsrätten.

Medieprofilen Cissi Wallin polisanmäldes för förtal i början av året, då hon använt Instagram för att anklaga journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. I samband med förundersökningen mot henne har hon begärt att få Aftonbladets egen internutredning om Fredrik Virtanen, som är före detta medarbetare där. Det som ett komplement till bevisningen i fallet.

Nu meddelar Stockholms tingsrätt att de ger avslag på ansökan om att Aftonbladet ska att lämna ut internutredningen. Det rapporterar Sveriges radio. Anledningen är att tidningen har uppgett att de inte har kvar utredningen, och tingsrätten anser att de inte går att motbevisa Aftonbladets påstående.

Utredaren förhörs

Samtidigt beslutar tingsrätten att personen som genomfört utredningen på uppdrag av Aftonbladet ska förhöras som ett komplement till förundersökningen. Personen i fråga ska ha blivit förhörd tidigare, men har då inte velat svara på frågor om utredningen med hänvisning till sekretess och yrkeshemligheter.

Förhörsbeslutet överensstämmer med Cissi Wallins alternativa yrkande, i det fall internutredningen inte skulle lämnas ut. Både Cissi Wallin och åklagaren kan dock överklaga tingsrättens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.