Foto: SVT

Agnes Carlsson gör comeback: ”Jag ser upp till discoqueens”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års uppehåll är Agnes Carlsson tillbaka. Kulturnyheterna träffade henne i studion för att bland annat prata om hennes passion för disco.

– Jag ser upp till discoqueens som Sylvester, Diana Ross och Donna Summer. De skapade någonting där ingenting är omöjligt, säger hon.

För 15 år sedan vann Agnes Carlsson tv-programmet idol. Segern följdes av stora framgångar hemma i Sverige, därefter kom det internationella genombrottet när låten Realese me klättrade på listorna värden över.

– Jag satte igång när jag var 16, allting hände väldigt snabbt och helt plötsligt så var jag 26. Det var tydligt då att jag behövde ta ett steg tillbaka för att se hur jag ville gå vidare, berättar hon.

Släpper ny skiva

2015 valde hon att lämna rampljuset, men förra året smög hon igång karriären igen. Hon medverkade, tillsammans med sambon Vincent Pontare, på Avciis låt Tough love. Sedan dess har hon släppt flera låtar i eget namn, nu senast singeln Fingers crossed.

Nästa år kommer en ny skiva, den första på nio år.

– Eftersom jag var borta från musiken så länge så har jag medvetet tänkt att den här processen ska vara ganska lång.

Numera har hon tagit kontroll över hela den kreativa processen och skriver musik, producerar och driver en egen label.

– Allting måste, till hundra procent, komma från mig själv. Om jag inte är med i alla bitar så är det en risk att något faller bort längs vägen.

Discon är fortfarande aktuell

Den nya musiken hämtar inspiration från discoerans stora stjärnor. Agnes Carlsson berättar att det är musik som hon ofta återvänder till. Dels handlar det om ljudbilden, men framförallt är det discons hoppfulla budskap som lockar.

– Ända sedan jag var liten så har jag sett upp till discoqueens som Sylvester, Diana Ross och Donna Summer. De skapade något där ingenting är omöjligt.

– Det är också något som funnits med när vi har skrivit låtarna, hur kan man göra en melodi eller lägga ett stråk-arr som gör att det känns som att du står högst uppe på ett berg och vinden blåser i ditt hår.

Vad händer nu?

– Under hela hösten kommer jag att fokusera på att skriva klart det här albumet som ska komma någon gång nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.