Babels litteraturpanel tror att Anne Carson får Nobelpriset i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Anyuru, Tone Schunnesson och Agnes Lidbeck spekulerar kring vilka författare de tror kammar hem Nobelpriset litteratur i år, och hur förtroendet för Svenska Akademien har påverkats av krisen som utlöstes i slutet av 2017.

– Det är jättejobbigt, tror jag, för författare att få Nobelpriset i år, säger Agnes Lidbeck.

Det har gått två år sedan en Nobelpristagare i litteratur utsågs. I år ska två författare tilldelas priset. Babels författarpanel tippar vilka författare de tror tar hem årets litteraturpris. Flera av panelisterna tror att det kan bli kanadensiska Anne Carson som bland annat skrivit Röd självbiografi, Röd doc> och senast Eros den bitterljuva.

– Jag gissar på Anne Carson, säger Johannes Anyuru.

Även Agnes Lidbeck tror på den kanadensiska författaren. Tone Schunnesson tror istället på Margaret Atwood, vars bok Tjänarinnans berättelse ligger till grund för den enormt populära tv-serien The handmaid's tale.

– Jag tänker att Svenska Akademin verkar gillar tv mycket så då tänker jag Margaret Atwood.

Hoppas på Don DeLillo

Däremot hoppas Schunnesson att Anne Carson kammar hem priset.

– Jag vill Anne Carson. Det känns som att det är ett författarskap som så många skulle tycka vara roligt att få ta del av. Så henne har jag hoppats på i flera år.

Agnes Lidbeck ser helst att den brittiska författare Hilary Mantel tilldelas årets Nobelpris.

– Om jag skulle välja ett författarskap som jag tycker är det bästa jag vet just nu så är det Hilary Mantel. Jag tycker hon är oöverträffad faktiskt.

Johannes Anyuru vill istället att priset går till amerikanske Don DeLillo.

– Av de som möjligen skulle kunna få det tycker jag Don DeLillo. Han skriver fantastisk prosa.

Förlorat suveränitet

Däremot anser panelen att de senaste årens turbulens kring Svenska Akademien har skadat Akademiens anseende och auktoritet.

– Svenska Akademien har förlorat suveränitet. När de gav ett pris och sa “det här är finlitteratur” så blev det finlitteratur. De var suveräna och det har de förlorat, säger Johannes Anyuru.

– Problemet med att förlora suveränitet är att den inte går att få tillbaka. Jag vet inte vad de ska göra för att få tillbaka den.

Tone Schunesson menar att mystiken kring priset är något förlorad.

– Jag hade aldrig i mitt liv tänkt på Svenska Akademien innan det här som uppstod, så min enda erfarenhet av Akademien är Horace Engdahl, Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault. Det var ju bättre innan jag visste något, då tyckte jag också priset var roligt.

Panelen ser olika lösningar på hur Akademien åter ska ses som legitim. Johannes Anyruru tror att nyckeln ligger i att sätta litteraturen i fokus.

– Det de skulle kunna göra är att de hittar någon som ingen känner till men som är fantastisk, som vi alla kan läsa och tycka att det är fantastisk litteratur. De ska syssla med att lyfta fram litteraturen.

Ge Nobelpriset postumt

Agnes Lidbeck menar istället att reglerna för Nobelpriset borde omstruktureras så att endast avlidna författare kan tilldelas priset.

– Jag tycker man ska göra allt postumt. Om man säger att “vi ger det finaste priset i världen till en litteratur som vi tror kan leva vidare och som vi tror kan beröra människor” då skulle jättegärna ta emot det tio till femton år efter att jag har varit död, säger hon.

Se panelen i Babel, söndag den 6 oktober kl. 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.