Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jursiten reder ut: Är det lagligt att göra såhär? Musikkritikern reder ut: Hur många plus får Ghostwriters låt? Foto: AP/TT/Tiktok

AI-genererad Drake-låt plockas ner från strömningstjänster

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gjorde den succé –”Heart on my sleeve” med ”Drake” och ”The Weeknd”. Både låt och röster är AI-genererade och nu har strömningstjänsterna börjat plocka ner den från sina tjänster.

En person som kallar sig Ghostwriter, som framträder under ett lakan och vars identitet är okänd, la upp låten ”Heart on my sleeve” i helgen där artisterna Drake och The Weeknds röster AI-genererats. Låten fick stor uppmärksamhet, men redan under måndagen började den plockas bort från flera större strömningstjänster.

Rolling stone skriver att låten lades upp på Spotify och Apple music redan den 4 april, men att det var på Tiktok i helgen som låten fick spridning och över 11 miljoner visningar.

Plockas bort

Enligt Variety hade låten under måndagen fått tillräckligt många lyssningar för kunna ta sig in på diverse musiktopplistor. Då försvann den från både Tidal och Apple Music och på Spotify blev låten ”gråmarkerad” vilket betyder att den inte längre är tillgänglig.

Drakes skivbolag Universal har skrivit ett uttalande till Billboard där det starkt fördömer tilltaget, men vill inte svara på om bolaget krävt att strömningstjänsterna ska ta bort låten.

”Sista droppen”

Både Drake och Universal har tidigare uttalat sig kritiskt mot AI-genereringar av den kanadensiska superartistens röst. ”Det här var sista droppen”, skrev Drake i ett Instagraminlägg och länkade till ett inlägg där Universal meddelade att skivjätten bett strömningstjänster att blockera tillgången till Universals låtar för AI-bolag.

I klippet kan du höra en bit av ”Heart on my sleeve”. Aftonbladets musikkritiker Markus Larsson säger vad han tycker om låten och Johan Axhamn, lektor i immaterialrätt, pratar om hur en ändring i den svenska upphovsrättslagstiftningen kan påverka musiker som får sin musik använd av AI-kopior.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.