Se FN Meka och hör musiken i klippet. Foto: Pressbild, FN Meka Tiktok

AI-rappare lanserades av storbolag – drogs tillbaka efter kritik om rasism

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i augusti blev FN Meka den första AI-rapparen någonsin att plockas upp av ett stort skivbolag – nämligen Capitol records. Men efter bara 11 dagar backade bolaget efter att den datorgenererade musikern anklagats för att ”förkroppsliga grova stereotyper”, rapporterar Rolling stone.

FN Meka är skapelsen av amerikanerna Anthony Martini och Brandon Le som menar att han ”nästan är helt och hållet AI-genererad” – rösten är mänsklig men texten och musiken kommer från artificiell intelligens. Den grönhåriga avataren blev snabbt populär och samlade på sig ett miljonfölje på plattformen TikTok.

Populariten följdes av att den 80 år gamla musikinstitutionen Capitol records den 12 augusti meddelade att de tagit klivet in Metaversum och signat den virtuella rapparen.

Möttes av hård kritik

Men populariteten har nu gjort en vändning.

FN Mekas AI använder sig av en algoritm för att hitta ord som rimmar och enligt skaparna har den även fått tillgång till en databas av rap-troper. AI-artisten, vars etnicitet är oklar, använder sig av n-ordet i några av hans låtar vilket väckt starka reaktioner på sociala medier eftersom medskaparen Anthony Martini själv är vit.

”En AI-rappare som använder n-ordet [...] bokstavligt talat allt med detta är tondövt”, skriver en användare på Twitter.

”Folk vill använda n-ordet så mycket att de skapar en robot som gör det åt dem” skriver en annan.

Genomgående i kritiken kallas FN Meka för en karikatyr av svart kultur.

Skivbolaget backar

Strax över en vecka efter att avtalet skrivits under backar nu Capitol records inför kritiken och bryter med raproboten.

I ett uttalande till musiktidningen Rolling stone skriver skivbolaget att man är ledsen för sitt agerande.

”Vi vill be om ursäkt till svarta i USA för vår okänslighet, då vi lanserat projektet utan att ställa nog med frågor om processen bakom det. Vi tackar dem som nått ut till oss med konstruktiv kritik under de senaste dagarna”.

Skaparna bakom FN Meka har själva inte uttalat sig om beskedet.

Se FN Meka och hör musiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.