Anders Olsson, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Lars Pehrson/TT

Akademien klargör ”ledamöternas lojalitetsplikt”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande med information om hur dess stadgar ska anpassas till vår tid.

Pressmeddelandet är fåordigt och går inte in på några detaljer, men akademien konstaterar att en central del av återuppbyggnaden av förtroendet är en översyn av stadgarna från 1786.

Nytolkningen av stadgarna resulterade i en så kallad stadgekommentar som antogs under akademiens möte på torsdagskvällen. Stadgekommentaren ska bland annat innehålla ett klargörande ”av ledamöternas lojalitetsplikt mot Svenska Akademien och tydliga riktlinjer om hur ärenden om uteslutning ska hanteras”.

2012 antog Svenska Akademien dokumentet ”Vägledning för bland annat jävsbedömning”. Torsdagskvällens möte beslutade att stadgarna i akademien ska innebära ”att alla Akademiens ärenden ska vara föremål för opartisk och saklig bedömning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet