Anders Olsson, Nobelkommitténs ordförande och Munira Subašić, ordförande för Srebrenicas mödrar. Foto: Anders Wiklind/TT/SVT

Svenska Akademien svarar på protestbrev från överlevarorganisationer

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev adresserat till Nobelkommittén kräver flera överlevarorganisationer att Nobelpriset i litteratur som tilldelats Peter Handke dras tillbaka. Nu svarar Anders Olsson, ordförande för Nobelkommittén, på brevet.

”Det är tydligt att vi har väldigt olika sätt att se på Peter Handkes litterära verk”, skriver Anders Olsson i brevet.

Protesterna mot 2019 års Nobelpristagare i litteratur, Peter Handke, har varit omfattande. Bland annat höll Föreningen för folkmordets offer och vittnen och organisationen Screbrenicas mödrar i början av november en manifestation i utanför Sveriges ambassad i Sarajevo och demonstrerade mot att Peter Handke tilldelats priset.

Valet av Handke uppfattas som kontroversiellt då Handke under 90-talet tog ställning för Serbien i Jugoslavienkrigen. Han har även talat på den tidigare jugoslaviske presidenten Slobodan Miloševićs begravning.

Flera överlevarorganisationer, som Föreningen för folkmordets offer och vittnen och Screbrenicas mödrar, har skrivit ett protestbrev addresserat till Nobelkommittén där de kräver att priset dras tillbaka med hänvisning till att brevskrivarna anser att Handke är folkmordsförnekare.

”Olika sätt att se på Handke”

Nu har Anders Olsson, ordförande för Nobelkommittén, svarat.

”Vi har tagit emot brevet med oro och djup sorg. Det är tydligt att vi har väldigt olika sätt att se på Peter Handkes litterära verk”, skriver Anders Olsson i brevet som Kulturnyheterna har tagit del av.

Anders Olsson skriver vidare att de båda parterna däremot är eniga om att de helt och fullt litar på Haagtribunalens bedömning att massakern i Srebrenica ska klassas som folkmord.

”Motsägelsefullt och hycklande”

Murat Tahirović, ordförande för Föreningen för folkmordets offer och vittnen, är inte nöjd med Akademiens svar.

”Nobelkommittén skriver att de litar på Haagtribunalens bedömning, samtidigt belönar de Peter Handke som förnekar detta. Det är motsägelsefullt och hycklande”, skriver Murat Tahirović i ett mejl till Kulturnyheterna.

I en intervju från 2011, som återaktualiserades när det stod klart att Handke skulle få Nobelpriset, står att författaren ifrågasatt hur många som dödats under massakern i Sreberenica. Detta har han förnekat via Svenska Akademien i slutet av oktober. Han skriver bland annat:

”Självklart har ett oändligt lidande uppstått genom folkmordet, vilket jag aldrig förnekat. Ett lidande som inte kan utplånas av något. Jag beklagar om det jag sagt har förmedlat något annat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.