Åke Cato är död

Publicerad

Hans underhållningskarriär sträcker sig över fem decennier. Åke Cato började som nöjesreporter först på Expressen och gick därefter till Aftonbladet. Mest känd blev han för sina sketcher tillsammans med Sven Melander, där han spelade en av de två fiktiva kockarna Werner och Werner.

Åke Cato föddes i Malmö 1934. Han arbetade som nöjesreporter på Expressen på 1960-talet och i början av 1970-talet, där lärde han känna Sven Melander. I mitten av 1970-talet gick han över till att bli kåsör och reporter på Aftonbladet.

– Han var en stjärna, en journalist man visste precis vem han var. Jag beundrade honom redan då och tyckte att han var fenomenalt rolig, säger Sven Melander.

Melander och Cato började snart arbeta tillsammans även utanför tidningsfabriken.

– Vi började samarbeta när vi var på Aftonbladet. Han har betytt allt för mig, egentligen. Han skrev, regisserade, gjorde krogshower och kände massa människor i Stockholm. Han introducerade mig överallt, på tv... Det var otroligt roligt att få jobba med en människa vars texter var både roliga och finurliga, och eleganta, säger Sven Melander.

”Lika bra med selleri”

I slutet av 1980-talet började han skriva och spela in tv-sketcher tillsammans med Sven Melander. Sketcher som sändes i programmet ”Nöjesmassakern”. En av de mest kända sketcherna är ”Werner och Werner” som handlar om de två fiktiva tyska kockarna som påstod att ”det går precis lika bra med selleri”. 1988 släppte duon singeln ”Vår julskinka har rymt” som blev en svensk hit.

– Han hade förmågan att se. Han var oerhört modern i sitt sett att se på saker. Han var klassiskt bildad, noggrann och kunde både snickrandet. Och det dråpliga. Han tillät sig själv att vara väldigt, väldigt tramsig. Det var det som var så skönt när vi gjorde Werner och Werner. Samtidigt skrev han texter åt Lill Lindfors. Mångsidig är ett fattigt ord när det gäller honom, säger Sven Melander.

”En av de roligaste jag träffat”

Som människa kunde Åke Cato vara komplicerad, berättar Melander.

– Han hade ett bryskt humör, många tyckte kanske att han var lite bufflig. Men det var mycket en attityd. Han hade en väldig integritet och var samtidigt väldigt känslig. När Åke var på gott humör och vi festade som vi gjorde... Det är få människor jag haft så roligt med. Han är en av de roligaste människorna jag träffat.

Åke Cato skrev under sin karriär manus till många tv-program, filmer och revyer, bland annat till filmen ”Gräsänklingar” och till tv-serien ”Reuter & Skoog”.

På Dramaten i Stockholm spelar Andreas T Olsson nu monologen ”Improvisation på slottet” där Åke Catos texter framförs tillsammans med alster av bland andra Molière, Oscar Wilde och Peter Dalle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer