Foto: TT

Fransk åklagare vill stoppa försäljning av Paris Match

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarmyndigheten i Paris kräver att det senaste numret av tidskriften Paris Match dras in. Anledningen är att tidningen publicerar bilder tagna med övervakningkameror i Nice under attentatet 14 juli 2016.

På bilderna, som publicerats på ett dubbeluppslag i tidningen, ska man kunna se skadade människor, enligt Le Figaro.

Kravet på att dra in upplagan, som kommer ut i dag, kommer från två anhörigorganisationer, som genom sin advokat Eric Morain skriver i ett uttalande att ”skärmpdumparna utgör en förolämpning mot offrens och deras närståendes värdighet” och att publiceringen ”verkligen inte var något offren i Nice-attacken behövde.”

Attack i Nice 2016

LÄS MER: Nice kan räknas till de värsta dåden

Även Nice borgmästare Christian Estrosi har i ett uttalande kallat bilderna för ”motbjudande och avskyvärda”.

Uppmaningen från de anhöriga och från stadens borgmästare har lett till att ägare till tidningskiosker i Nice bojkottat tidningen och vägrar att sälja numret.

Paris Match: ”Ville hedra offren”

Paris Matchs chefredaktör Olivier Royant försvarar beslutet att publicera bilderna och säger att syftet varit att hedra offren för attentatet.

Enligt Royant har de aktuella bilderna redan publicerats tidigare i andra sammanhang och han hävdar även att offren inte ska gå att identifiera.

Attentatet i Nice under det franska nationaldagsfirandet 14 juli förra året krävde 86 människors liv och över 300 personer skadades.

Svenske Kristian: ”Körde för att träffa människor”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack i Nice 2016

Mer i ämnet