Inspelning av ”Äkta människor”, med karaktären Mimi/Anita, spelad av Lisette Pagler. Foto: Johan Paulin

”Äkta människor” gör succé utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Nära 50 länder vill visa den svenska science fiction-serien om människor och robotar.

Den svenska science fiction-serien ”Äkta människor” fick blandad kritik i Sverige när den sändes i SVT förra våren. Men utomlands har intresset vuxit sig enormt.

Nära 50 länder har köpt rättigheterna för att få visa den första säsongen, där skådespelare som Andreas Wilson, Lisette Pagler och Eva Röse gör sitt yttersta för att se lagom omänskliga ut.

”Äkta människor” visar ett Sverige där (väldigt) människoliknande hushållsrobotar, så kallade hubotar, delar folket. Vissa trivs med att robotarna har blivit en del av vardagen, medan andra avskyr de vandrande maskinerna. Samtidigt smyger en grupp hubotar med egen vilja runt i bakgrunden.

Australien, Israel och Frankrike ...

Fransk och tysk tv börjar sända ”Äkta människor” denna månad, och serien kommer även att visas i länder som Australien, Israel, Tyskland, Sydkorea, Sydamerika, Danmark och Finland. I Norge går ”Äkta människor” rakt ut på dvd och i Storbritannien gör bolaget Kudos Film & Television en egen remake.

Just nu pågår inspelningen av säsong två i Sverige, även denna med Lars Lundström som manusförfattare. I de tio nya avsnitten växer folkrörelsen som är emot hubotarnas integration i människornas liv. Inspelningarna är färdiga i augusti och ”Äkta människor” är tillbaka på SVT1 i höst.

Läs mer om den nya säsongen på ”Äkta människor”-sajten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äkta människor

Mer i ämnet