Den thailändska musikern och aktivisten Chaiamorn ”Ammy” Kaewwiboonpan greps under måndagen. Foto: TT

Musiker gripen i Thailand – anklagas för att ha bränt kungaporträtt

Uppdaterad
Publicerad

Den thailändska musikern och aktivisten Chaiamorn “Ammy” Kaewwiboonpan greps under måndagen, anklagad för att ha satt eld på kungens porträtt. Han riskerar nu 15 års fängelse, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Porträtteldningen ska ha skett utanför det fängelse där fyra framstående protestledare sitter fängslade och timmar innan demonstranterna under söndagen marscherade in på en militärbas i Bangkok för att kräva kungen att ge upp sin kontroll över militären som tilldelades honom 2019 .

Under söndagens protester, använde polisen för första gången gummikulor mot demonstranterna samt tårgas och vattenkanoner.

Gripandet är ett av flera som skett de senaste månaderna efter intensiva protester i landet. Proteströrelsen kräver en ny konstitution och att premiärminister Prayuth Chan-O-Chas, som tog makten i landet efter en kupp 2014, ska avgå. Dessutom vill man att monarkins makt begränsas.

Lagbrott att kritisera kungahuset i Thailand

Att kritisera det thailändska kungahuset är ett brott som kan ge långa fängelsestraff. För Chaiamorn “Ammy” Kaewwiboonpan väntar nu 15 års fängelse för majestätsbrott och överträdelse av stadens egendom. Enligt den thailändska polisen finns det både vittnen och stark bevisföring.

Hittills ska minst 61 personer ha anklagats för smädelse av kungahuset och fyra av dessa är framstående protestledare som sitter fängslade i väntan på rättegång, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.