En mjukvaruuppdatering gjorde att bildmixern låste sig och därför blev Aktuellt 14 minuter försenat på tisdagskvällen. Foto: SVT

Därför krånglade sändningen under Aktuellt och Morgonstudion

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Aktuellt-sändning klockan 21.00 på tisdagen kom inte ut i tid på grund av tekniska problem. Och samma morgon tvingades Morgonstudion byta studio för att kunna sända. Det råkade ske samma dag – men problemen var inte kopplade till varandra.
– Jag är jätteledsen över det här. Det är beklagligt, det får inte ske, säger Adde Granberg, teknisk direktör på SVT.

Aktuellt kom igång igen 14 minuter försenat. Och på morgonen löstes problemet genom att Morgonstudion helt enkelt bytte studio. Men att två program skulle få sådana här problem samma dag är ovanligt.

Är problemen kopplade till varandra?

– Nej, det är två helt olika fel. Det som hände i morse var helt enkelt att en sladd låg på en knapp, säger Adde Granberg, teknisk direktör på SVT.

Han fortsätter:

– Man började felsöka mycket mer komplexa saker innan man upptäckte det här. Det var den mänskliga faktorn och maximal otur.

Dator låste sig

Sladden gjorde helt enkelt att fel knapp hölls intryckt och därför kunde sändningen inte gå ut. På kvällen var problemet något mer avancerat.

– Det gjordes en mjukvaruuppdatering i kontrollrummet under dagen. Den uppdateringen gjorde att bildmixern låste sig precis innan sändning. Och då är det en dator som låser sig så att det inte går att göra någonting.

Bildmixern är en dator som väljer vilka bilder som ska visas i sändningen. Samma bildmixer hade använts under Rapport-sändningen tidigare på kvällen och då fungerat utan problem. Men precis när Aktuellt skulle börja låste sig datorn.

Sändningssäkerheten inte äventyrad

Granberg betonar att sändningssäkerheten ändå aldrig var äventyrad. När bildmixern låste sig kunde SVT ha valt att gå till reservsystemet. Då hade sändningen kommit igång betydligt snabbare.

Hade det varit ett annat nyhetsläge där informationen snabbt behövde komma ut till tittarna så hade reservsystemet använts. Men då hade också mindre förändringar tvingats fram i programmet och det hade enkelt blivit en något sämre sändning, enligt Granberg. För att undvika det valde teamet att starta om datorn och efter det fungerade allting som det ska.

Hade det varit bättre att gå till reservsystemet för att slippa vänta i 14 minuter?

– Det hade skapat en annan typ av sändning. Det är klart att det hade inneburit en annan trygghet för tittarna men jag vet inte om det hade varit bättre, säger Adde Granberg, teknisk direktör på SVT.

Nu är systemen felsökta och det finns ingenting som tyder på att problemen ska fortsätta efter det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer