Hör Israels premiärminister Naftali Bennett och Mohamed Moawad, chef för Al Jazeeras arabiska kanal, om dödsskjutningen. Foto: Majdi Mohammed/TT

Al Jazeera-journalist dödad på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

En journalist från nyhetskanalen Al Jazeera har skjutits till döds i staden Jenin på norra Västbanken vid en israelisk räd under onsdagsmorgonen. Al Jazeera anklagar israeliska styrkor för att ligga bakom skjutningen, medan Israel menar att anklagelserna saknar grund och kräver en utredning.

Den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh jobbade på Al Jazeera sedan 1997 och var på plats i Jenin för att bevaka de ökande oroligheterna i området.

Palestinas president Mahmoud Abbas hänvisar till ett uttalande från Al Jazeera som beskriver hennes död som ett kallblodigt mord utfört av israeliska styrkor. Al Jazeera skriver också att hon hade en skyddsväst på sig som tydligt markerade att hon var journalist.

”De sköt mot oss”

Ytterligare en annan journalist skadades vid tillfället, den palestinska journalisten Ali Samoodi, som säger att israeliska styrkor plötsligt öppnade eld emot dem.

– De bad oss ​​inte att lämna området och de bad oss ​​inte sluta filma. De sköt mot oss. En kula träffade mig och en annan träffade Shireen. De dödade henne kallblodigt, säger Ali Samoodi som behandlas på sjukhus i Jenin till nyhetsbyrån Reuters.

Israel vill göra grundlig undersökning

Israels premiärminister Naftali Bennett menar att det enligt den information som Israel hittills samlat in verkar vara beväpnade palestinier som ligger bakom dådet.

– Sorgligt nog dödades Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i en eldväxling. De palestinska myndigheterna var snabba med att skylla på Israel för hennes död och Palestinas president gjorde ogrundade anklagelser mot Israel innan någon utredning genomförts, säger Naftali Bennett.

Han säger också att det krävs det en grundlig undersökning av omständigheterna kring journalistens död och menar att palestinierna i nuläget förhindrar en sådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.