Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Al Jazeera-redaktören Mohamed Moawad premiärminister Benyamin Netanyahus anklagelser mot tv-kanalen. Israels nya lag gör det möjligt för kommunikationsministern och premiärministern att stänga ned utländska nyhetskanaler. Foto: Reuters

Al Jazeera-redaktören: ”En attack mot pressfriheten”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen röstade Israel igenom en lag som kan stoppa Al Jazeera från att sända i landet.

– Det är en attack mot pressfriheten i stort, säger Mohamed Moawad som är redaktör på kanalen.

Den nya lagen gör att Israels premiärminister eller kommunikationsminister kan stänga ned utländska nyhetskanaler som de menar utgör en ”reell risk för landets säkerhet”. Nedstängningen kommer kunna vara i 45 dagar och därefter omprövas beslutet.

Landets premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare anklagat Al Jazeera för att vara en terrorkanal som gynnar Hamas. Nyhetsbyrån Reuters har pratat med Mohamed Moawad som är redaktör på kanalen och han kallar utvecklingen för alarmerande.

– Inga attacker har skett ännu men vi förväntar oss att de kan stänga ned våra kontor i Israel och i palestinska områden, säger Mohamed Moawad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet