Spider-Mankonflikt spinner vidare. Foto: Sony Pictures Animation/AP/TT

Åldersgränsdispyt om Spider-Man till kammarrätten

Uppdaterad
Publicerad

Åldersgränsen för filmen Spider-Man: Into the Spider-Verse sänktes av förvaltningsrätten från elva till sju år för att filmen ansågs ha ”ett positivt budskap”. Nu vill medierådet att gränsen höjs igen och att det inte finns något lagstöd för att väga in positiva effekter, skriver nyhetsbyrån Sirén.

Förvaltningsrätten i Stockholm sänkte åldersgränsen på den nya Spider-Manfilmen från elva till sju efter att bolaget UIP AB överklagade Statens medieråds satta sjuårsgräns.

Förvaltningsrätten skrev i domen att det är ”positivt för barn att ta del av filmens budskap om att det är möjligt att hitta gemenskap i en utsatt situation och att alla kan bli en superhjälte oavsett kön, etnicitet eller ålder”.

I sin överklagan skriver Medierådet att det inte spelar någon om filmen ger positiva effekter och att det saknas rättsligt stöd för att väga in det. Bedömningen ska istället (enligt lagtexten) utgå från om filmen kan ge unga åskådare panik eller medföra skräck och förvirring.

Statens medieråd uttrycker även oro för att bedömningar av ”positiva effekter” kan bli allt för godtycklig och moralisk och vill därför att kammarrätten ska förtydliga vad som gäller när man ska sätta åldersgräns på film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer