Alexandra Pascalidou Foto: Sveriges radio

Pascalidou har tröttnat på hatet

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Pascalidou har fått nog av hatet och lämnar Sverige.

Nu är det oklart om hon orkar fortsätta som programledare för ”Ring P1”.

”Vad jag gör hädanefter vet jag inte”, meddelar hon via sin blogg.

Alexandra Pascalidou är en av flera programledare för det populära radioprogrammet ”Ring P1”. I programmet ringer lyssnare in för att ventilera sina åsikter.

I dagens sändning öppnade Pascalidou med att säga:

Medier

– I dag är sista chansen att få tala med mig.

Hon avslutade sändningen med att tacka för sig.

– Jag vill tacka er alla för fantasiskt intressanta samtal. Ha det så bra och lycka till.

Nu uppger Pascalidou att hon har lämnat landet. Vad det innebär för hennes framtid som programledare är oklart.

”Har fått nog”

På sin blogg skriver Alexandra Pascalidou att hon har fått nog av hatet.

”Jag har knockats, duckat, rest mig, svarat med vänlighet och respekt, försökt undvika att bli bitter, hatisk, pessimistisk eller deprimerad genom en rad olika hemmasnickrade överlevnadsstrategier och pepptekniker.”

Hon skriver vidare om hur människor i hennes närhet döms ut och tvingas utstå hat.

”Att hjälpa andra som har det svårt är ett sätt att slippa se sig själv som svag och utsatt och att inte falla offer för navelskådning och självömkan. Så jag har gjort mitt bästa. Men jag orkar inte längre.”

”Orkar inte längre”

Pascalidou avslutar inlägget:

”Det är inte synd om mig. Det är synd om dem och alla andra som så tidigt döms ut så hårt. Det är synd om alla dem som tvingas svälja, som förgiftas av hatet, utan omgivningens stöd och uppmuntran. För deras skull – stå upp. Stå upp för dem och med dem. Stå upp för framtiden. Jag orkar inte längre.”

Alexandra Pascalidou ger på sin blogg exempel på hur hatet kan se ut.

”Åk hem till Grekland med dig och stanna där. Sverige är inte ditt land och kommer aldrig att bli. Du hatar svenska och svenska folket hatar dig. Tänk vad skönt det skulle vara om någon sköt dig och Mona Sahlin”, citerar hon.

På torsdagseftermidagen skrev Pascalidou ett nytt inlägg på sin blogg där hon förklarar att hon lämnat Sverige och att hon inte kommer att ge några intervjuer.

”Jag avböjer intervjuer för att jag inte klarar av att fladdra med någon superwoman-mantel och deklarera att ingenting kan få mig på fall. Vad jag gör hädanefter vet jag inte”, skriver Pascalidou och tillägger att hon är tacksam för det stöd hon har fått från lyssnare under dagen.

”Hoppas att hon fortsätter”

På sin hemsida skriver Ring P1 att programmet står bakom Alexandra Pascalidou.

”Ett ord som sägs fel, ett tonläge som inte passar, ett ifrågasättande av en åsikt och så vidare, allt kan utlösa en lavin av kränkningar och/eller hot”, skriver de.

Thomas Björklund, producent och samordnare för Ring P1 säger till Kulturnyheterna att Pascalidou inte har slutat som programledare, men att hon ska fundera över hur hon vill göra.

– Hon vet inte just nu om hon orkar fortsätta. Hon ska fundera på det. Men hon har inte slutat. Dagens program var det sista den här veckan, det är planerat sedan tidigare. Hennes nästa program är inplanerat i maj. Då hoppas jag innerligt att hon fortsätter, säger han.

”Jättetråkigt”

Thomas Björklund säger att han har förståelse för Alexandra Pascalidous beslut.

– Att vara programledare för Ring P1, och möjligen är hon värst utsatt av alla, är ibland väldigt jobbigt. Jag vill att hon funderar och mår bra. Jag har förståelse för att det här har varit jävligt jobbigt.

Ring P1:s redaktion försöker prata med programledarna om vad som känns jobbigt, och hur de ska hantera det, menar Thomas Björklund.

– Producenten pratar med dem hela tiden. Sedan omfattas alla på Sveriges radio av samma säkerhetsbestämmelser. Vare sig man är fast eller frilans går alla hot till säkerhetsavdelningen.

Vad händer med dem sedan?

– Det talar vi inte om. Men att vi tar hoten på största allvar, det kan jag säga.

”Blir jävligt ledsen”

Trots att den som ringer in till programmet först måste presentera sitt ärende i en telefonsluss, och prata med producenten innan hen kopplas in till programledaren, förekommer det att tonen blir för hotfull, medger Thomas Björklund.

– Det är sällan en inringare har samma ton mot producenten som mot programledaren. Folk kan tända till. Men programmet i onsdags, när några blev rätt otrevliga, hör till ovanligheten, säger han.

Efter Alexandra Pascalidous hatlarm kommer Ring P1 att prata mer med programledarna.

– Vi kommer definitivt att göra det efter den här veckan. Tyvärr är kvinnliga programledare lite mer utsatta än manliga.

Vad tänker du om att det är så här?

– Man blir ju jävligt ledsen. Det är förskräckligt. Det är klart att man i förlängningen får fundera på om man kan göra någonting. Vi har en dialog mellan redaktörer och diskuterar mycket i sociala medier om god ton och att vi inte accepterar personangrepp. Men jag blir ledsen över att det är så.

Kulturnyheterna har förgäves sökt Alexandra Pascalidou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet