Tomas Alfredson planerar en nyinspelning av Bröderna Lejonhjärta. Foto: Scanpix

Alfredson vill göra ny Bröderna Lejonhjärta

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ”Bröderna Lejonhjärta” få en uppfräschning. Regissören Tomas Alfredson utmanar 70-talspärlan med en ny storbudgetfilm, men vill ännu inte berätta något om projektet.

Regissören bakom filmer som ”Låt den rätte komma in” och ”Tinker, tailor, soldier, spy” har köpt rättigheterna till Astrid Lindgrens klassiska dödensaga ”Bröderna Lejonhjärta” från 1973. Nyheten nådde Kulturnyheternas utsände Fredrik Sahlin på Svenska Filminstitutets fest i Cannes.

Olle Hellbom låg bakom filmen om de två bröderna som kom 1977. Tomas Alfredson planerar nu för en större, mer Sagan om Ringen-aktig filmatisering av berättelsen. Den planerade budgeten ska vara i ungefär samma storlek som den bakom ”Arn”-filmerna – det vill säga väldigt stor för att vara svensk, skriver Dagens Nyheter. De pekar också ut Peter ”Piodor” Gustafsson, programbeställare på SVT, som producent.

Men han vill inte bekräfta att han är involverad i en Lejonhjärta-film.

-Jag kan inte bekräfta någonting. Jag håller på och undersöker om den film jag vill göra kan bli av, det ligger på manusstadiet. Jag har ingen rätt att prata om det jag håller på med, säger han till Kulturnyheterna.

Är Tomas Alfredson påtänkt som regissör till den här filmen?

– Nej inget är klart, innan det finns ett manus finns det inget att ta ställning till, säger Peter ”Piodor” Gustafsson.

Även Tomas Alfredson är förtegen. I ett sms till Kulturnyheterna skriver han att han ”har som princip att aldrig tala om filmprojekt som inte har produktionsbeslut”.

Tyska finansiärer

Fredrik Sahlin erfar att filmen kommer att vara en svensk produktion med svenska skådespelare. Han har också fått uppgifter om att det finns tyska finansiärer inblandade.

– Det ska finnas tyska pengar i det. De gillar ju Astrid Lindgren, och Tomas Alfredson har lätt att få ihop pengar, han är het nu, säger han.

Och ”Bröderna Lejonhjärta” är inte den enda Astrid Lindgren-sagan som tyskarna är inblandade i framöver. Enligt Fredrik Sahlin planeras även en tysk film om Pippi Långstrumps pappa, Efraim Långstrump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.